Škola u parku

arhitekt Danilo Fürst
projekt Osnovna škola Stražišče, Kranj, Slovenija
napisala Nataša Koselj

 

Ne želimo više školu-kasarnu koja ne nudi odgovarajuće uvjete za zdrav odgoj i razvoj djeteta, ne želimo monumentalnu školu, jer monumentalnost i reprezentativnost nemaju s djetetom ništa zajedničkog. Hoćemo školu koja će u potpunosti voditi računa o stručnim kriterijima, kako u psihološkom, tako i u intelektualnom i fizičkom pogledu, te će tako i učenike i učitelje inspirirati za aktivni rad. U školi treba odustati od svega onog što ne služi odgoju i izobrazbi.
(Iz rezolucije sudionika savjetovanja arhitekata, pedagoga i liječnika LRS o gradnji suvremene škole, Ljubljana, 25. veljače 1954. Vidi: Arhitekt, 12/13, 1954., str. 46)

 

Osnovna škola Stražišče u Kranju nastala je kao pobjednički projekt natječaja koji je bio raspisan 1954. godine prigodom savjetovanja arhitekata, pedagoga i liječnika o prednostima novog načina školovanja “Od stare ka novoj školi”, održanog u organizaciji Društva arhitekata Ljubljana. Projekt, koji je prva realizacija suvremenog koncepta školske zgrade u Sloveniji, model je paviljona bez koridora situiranog u parku. Škola, za koju je arhitekt Danilo Fürst dobio 1959. nagradu saveznog društva arhitekata, uskoro je postala uzor za gradnju osnovnih škola po čitavoj tadašnjoj Jugoslaviji, a do danas je po Fürstovim planovima već tri puta bila proširivana. Još uvijek kreativno aktivan, arhitekt Danilo Fürst, koji je ljetos slavio svoj 90. rođendan, autor je također idejnog projekta četvrtog proširenja škole. Ova se škola smatra prototipom suvremene slovenske škole i zaštićena je kao spomenik kulture.