Mi vam ne vjerujemo

autori Aldo Ivančić, Dario Seraval
razgovarali Željko Luketić, Alan Kostrenčić

 

Razgovarali u Zagrebu 10. svibnja 2014.

 

Iz zagrebačke galerije Greta, početkom svibnja odaslan je newsletter sljedećeg sadržaja: Nakon više od dva desetljeća Aldo Ivančić i Dario Seraval vraćaju se na glazbenu scenu. Prije izlaska novog albuma za američku diskografsku kuću Metropolis Records, naslovljenog I čovjek je stvorio boga i uz sudjelovanje fotografa Andraža Muljavca, ‘Borghesia’ predstavlja seriju fotografija Dub Photo u kojoj se bavi načinima kako glazbenu dub tehniku prenijeti u medij fotografije. Također, serija je inspirirana i direktnim preradama slika i ikona ovog prostora i vremena, između ostalog i readymade Dada kotačem Marcela Duchampa. Svaka tema je napravljena u četiri koraka: pokušava uhvatiti događanje koje razgrađuje polaznu sliku i potom, s dugom ekspozicijom analogno bilježi odjeke gibanja. Uz Duchampa, fotografije tematiziraju i Clinta Eastwooda, Mao Tse-Tunga i Djevicu Mariju. S Aldom Ivančićem i Dariom Seravalom razgovarali smo na sam dan postavljanja izložbe, nekoliko sati prije otvorenja. Pitanja je bilo mnogo, vremena, nažalost, malo. Uz Laibach i nsk, za Borghesiju se običavalo kazati kako je drugi najuspješniji slovenski kulturno-izvozni proizvod. 

 

ORIS: U ovome sastavu nije vas bilo 20 godina. Zašto povratak baš sad i kako je došlo do te odluke? Ovaj novi album ste dugo pripremali.
 
Aldo Ivančić: Čini mi se da je sve ispalo spontano. Na izložbi o alternativi 80-ih godina u Međunarodnom grafičkom likovnom centru u Ljubljani 2008. godine, dio je bio posvećen, normalno, i Borghesiji. Tamo smo se opet sreli, nismo se vidjeli 20 godina. Počeli smo razgovarati o tome kako bi izdali kompilaciju izabranih radova i nakon toga smo se ponovo složili. Kompilacija 20th Century – Selected Works izašla je 2009. godine.
 
Dario Seraval: Imali smo što reći, pa smo to i napravili.