Inscenacija dijaloga

arhitektonski ured NMPB Architekten ZT GmbH
projekt Društveni centar, Böheimkirchen, Austrija
napisao Christian Kühn
 

Brojna provincijska mjesta u Austriji pate od opasne bolesti – propadanja gradskih jezgri. Trgovine se zatvaraju jer nisu dorasle konkurenciji supermarketa i specijaliziranih trgovačkih centara na periferiji. Slijedi zatvaranje gostionica, pa ako onda još i javne institucije isele iz centra, preostaju samo prazni prostori lišeni funkcija. 

 

Ovakav razvoj nije zakon prirode. Böheimkirchen u Donjoj Austriji, mjesto udaljeno deset kilometara istočno od pokrajinskog glavnog grada St. Pöltena, svoju je novu općinsku zgradu podiglo u centru, kao proširenje postojeće vijećnice iz 1897. godine. Kao i osnovna škola i vrtić, vijećnica se naslanja na brežuljak s crkvom, simbolom mjesta. Izvorni plan bio je napustiti staru vijećnicu kako bi se koristilo znatno prostranije zemljište na rubu gradskog parka s druge strane brežuljka s crkvom. Iako je od samog početka bilo dosta prigovora na račun te lokacije, općina je kupila odgovarajuće zemljište i raspisala natječaj za projekt.

 

Još prije no što je natječajni proces okončan, oglasila se inicijativa građana koja je zahtijevala lokalni referendum o toj temi. Postigli su da sedam biroa, koji su sudjelovali u drugoj fazi natječaja, mora projekt izraditi u dvije varijante – jednoj samo za općinski ured s vrlo malim iskorištenjem površine parka i drugoj s cjelovitim prostornim programom uključujući dvoranu za priredbe i podzemnu garažu.