Važno je biti znatiželjan

autor Piero Lissoni
razgovarao Maroje Mrduljaš
 

Sjeverna Italija i Milano epicentar su produkt-dizajna, s izuzetnom koncentracijom vodećih proizvođača koji postavljaju estetske i tehnološke standarde. Već tridesetak godina vodeći protagonist scene je Piero Lissoni, arhitekt i dizajner koji se nastavlja na bogatu modernističku tradiciju, no vješto djeluje u suvremenim okolnostima ubrzanja tehnoloških inovacija, ali i još većeg ubrzanja izmjene trendova koje diktira logika tržišta. Neposredni povod za razgovor je Lissonijev projekt interijera Grand Park Hotela u Rovinju.

 

Oris: Studirali ste na poznatom Politehničkom sveučilištu u Milanu kasnih 1970-ih, kada je postmodernizam bio na vrhuncu, iako su vodeći i utjecajni milanski arhitekti, poput Gioja Pontija, i dalje zagovarali modernizam.  

 

Piero Lissoni: Bili smo povezani. Bio je jedan od rođaka mojega djeda kojega sam susretao manje-više svakoga dana. Tada su me pak više zanimali drugi arhitekti poput Achillea Castiglionija. Studirao sam s Aldom Rossijem i mogao bih reći da mi je to bila dobra intelektualna vježba. Gio Ponti je napravio puno nevjerojatnih stvari. Još uvijek nisam siguran bih li ga nazvao nevjerojatnim projektantom ili vizionarom, s obzirom na to da je projektirao nešto tako izvanredno poput Pirelli zgrade, vjerojatno najljepše zgrade na svijetu.   

 

Oris: Danas se obris Milana radikalno mijenja.

 

Piero Lissoni: Da, nemam ništa protiv toga. Na Arhitektonskom fakultetu provodimo sate i sate razgovarajući o vertikalnom ili horizontalnom gradu. Ja zagovaram uštedu prostora i rad vertikalno, radije nego širenje zgrade u svim smjerovima bez ikakvog razloga.

 

Oris: Je li na Vas, na bilo koji način, utjecao talijanski radikalni pokret u arhitekturi '60-ih i '70-ih? Ako pratite rad Andree Branzija, vidite prilično neobičan pomak od života bez predmeta i konceptualnih radova do zaigranog, čak figurativnog produkt dizajna i sudjelovanja u radu Memphis grupe. Pretpostavljam da je poveznica upravo intelektualna zaigranost. 

 

Piero Lissoni: Ova je vrsta revolucionarnog pristupa bila vrlo zanimljiva i kreativna, ali ipak poput igrališta potpuno odvojenog od stvarnog života. Držao sam se podalje jer mislim da kada nešto projektirate, bio to stolac ili zgrada, tomu morate pristupiti odgovorno.