Polivalentna prostorna veza

autor Toni Gironès Saderra
projekt Društveni centar i izložbeni prostor, Seró, Artesa De Segre, Lleida, Španjolska
 

 

 

Tijekom siječnja 2007. godine, građevinski radovi na jednoj od cijevi u vodovodnom sustavu SegarraGarrigues prouzrokovali su neočekivano otkriće arheoloških ruševina neke drevne strukture stare 4800 godina u Serou (Artesa de Segre, Lleida). Najfascinantnije obilježje tog otkrića bio je megalitski karakter pješčenjačkih ploča i, osobito, preciznost geometrijske dekoracije koja je u njih uklesana. Te su kamene ploče s plitkim reljefom ustvari fragmenti drevnih statua preuzetih iz ranijeg skulpturnog spomenika.

Pored razgranatog mjesnog trga, na zemljištu dva napuštena voćnjaka, projektirana je nova zgrada, malen kulturni objekt polivalentnih prostora i namjene. Konstrukcija, temeljena na lokalnim materijalima, uspostavlja novu topografiju kako bi se riješila visinska razlika od jednoga kata između trga i voćnjaka.

Slijed rampi blagoga nagiba s laganim i elastičnim granicama izvedenima od corten čelika sugerira prijelaz i obuhvaća različite uvjete projektiranog javnog prostora: platforma od gline i humusa između trga i horizonta obronaka Pirineja, stijena nad dvoranom stela iz koje možemo locirati nalazište, kutni prostor zapadno orijentiran s obiljem sunčeve svjetlosti zimi i vegetacijom ljeti, klupe načinjene od recikliranog kamena jednog od zida voćnjaka, porozno popločenje koje omogućava termičku inertnost krovu i prigrljuje krajolik prilagođavajući se različitim godišnjim dobima, sjene dvaju obnovljenih skladišta i sjećanje na nekadašnje voćnjake obilježeno spontanim ponovnim rastom blitve. U unutrašnjosti, prostor za vino nudi proizvode lokalnih zadruga, a istovremeno funkcionira kao lokalni bar. Polivalentna prostorija spaja dnevne namjene, kao društveni centar koji uvodi u izložbeni prostor u kojem je dokumentirano nalazište i izloženi su dijelovi megalitske grobnice.