Intervju: Stanko Kristl

arhitekt Stanko Kristl
razgovarali Ana Gruden Andrejak, Tadej Glažar

 

razgovarali u Ljubljani

 

ORIS: Pedesete i šezdesete u arhitekturi obilježene su kao godine inovacija. Ubrajaju vas među arhitekte koji su u slovenski prostor unijeli mnogo novosti. Kod stambenih blokova na Prulama 1956. godine prvi put ste u nas napravili prozorski otvor od stropa do poda, izveli jednokrake montažne stube, 1964. izgradili ste u Ljubljani prve atrijske kuće, a između 1967. i 1976. gradili ste najveću jugoslavensku bolnicu nakon II. svjetskog rata, SKC – Sveučilišni klinički centar u Ljubljani...

 

Kristl: Arhitektonsko stvaralaštvo u načelu je inovativna djelatnost. Kod svakog zadatka arhitekt je postavljen pred dilemu: kako, zašto tako? Arhitektonsko koncipiranje je preplitanje razloga “za” i “protiv”, odmjeravanje kriterija, traženje reda, ugrađivanje iracionalnih vrijednosti izražajna govora, narativnosti... Ono je sinteza duhovnih i racionalnih djelatnosti.

 

Paul Valery smatra kako arhitekt mora nastojati da arhitektura razveseli “oko” te da je uz izazov otkrivanja prikrivenog nabijena duhovnom porukom, ali i usklađena s razumom i mnoštvom danih uvjeta.