Predavanje: Saša Bradić - projekt suvremenog socijalnog stanovanja

 

22/11/2016

U utorak, 29. studenoga 2016. godine, u Oris Kući arhitekture u 19 sati arhitekt Saša Bradić, suosnivač ureda NMPB Architekten iz Beča, održat će predavanje o trendovima suvremenog socijalnog stanovanja pod pokroviteljstvom tvrtke Prefa.
 

Smatramo da je jedna od krucijalnih tema suvremenog socijalnog stanovanja raznovrsnost – raznovrsnost tipologija, mjerila, identiteta, gustoća, životnih ritmova i strategija koji u sinergiji stvaraju novu kvalitetu.

Socijalno stanovanje u kojem su glavni parametri što manji troškovi u korelaciji s minimiziranjem prostora već su odavno stvar prošlosti, velikim dijelom i zato jer se socijalne skupine ne daju više jednoznačno kodirati homogenim karakteristikama, ponašanjima, potrebama i pojavnostima.

Mogućnost individualiziranja i različitog kodiranja vlastitog životnog prostora, koja nadilazi klasične okvire fleksibilnosti, u smislu dodavanja ili oduzimanja soba, te promjenjive konfiguracije prostora unutar istih gabarita, otvara potpuno nove mogućnosti promišljanja, kako planiranja, tako i korištenja objekata, uključujući i njihovu moguću prenamjenu u budućnosti.

Na nivou stambenih susjedstava, to bi značilo inteligentno promišljanje kolektivnih prostora baziranih na principima share economy, koji određene aspekte modernog stanovanja transferiraju iz privatne u kolektivnu sferu te time omogućuju kvalitetu koja je značajno veća nego što je, ne samo u socijalnom, nego i u privatno financiranom kolektivnom stanovanju, moguće.

Tu se otvara prilično veliki prostor inovacija koje granice tipologija čine elastičnima, građevine adaptibilnijima, a korisnicima pružaju više slobode u oblikovanju svakodnevnice.

Za posjetitelje predavanja tvrtka Prefa organizira blagdansko druženje uz čašu pića i fine zalogaje.

Molimo svoj dolazak potvrdite na e adresu zoran.jakopovic@prefa.com