Predstavljanje knjige 2/2 XX Borke Bobovec

02/12/2016

U ponedjeljak, 5. prosinca u 18 sati u Oris Kući arhitekture održati će se predstavljanje knjige autorice Borke Bobovec pod naslovom 2/2 XX: Antologija hrvatske arhitekture druge polovine 20. stoljeća

Odabirom arhitektonskih dijela i protagonista autorica monografije, Borka Bobovec, opisuje vrijeme turbulentnog stvaranja novih država, novih odnosa između istoka i zapada, drugačijeg, snažnog i prodornog gospodarstva s jedne strane i siromaštva s druge, kao i vrijeme preispitivanja arhitektonskih teorija postavljenih u prvoj polovini stoljeća i ranije, vrijeme u kojem političke, ideološke i socijalne komponente igraju sve veću ulogu u razumijevanju i stvaranju nove arhitekture. Knjiga se može promatrati kao kritički prilog analizi kulturnog stvaralaštva, ali i kao moderator promjena koje pokreću djelovanje arhitekata. 

Monografija je koncipirana u četiri poglavlja:  Arhitekt – nositelj kulture društva, Redefiniranje vrijednosti,  Nova generacija i Kraj dvadesetog stoljeća, kroz koja autorica na jednom mjestu donosi pregled najznačajnijih arhitektonskih djela projektiranih i izgrađenih od sredine do kraja dvadesetog stoljeća u Hrvatskoj. Bavljenje arhitekturom naslanja se na ukupni kontekst stvaralaštva druge polovine dvadesetog stoljeća, a kratki životopisi arhitekata uz fotografije iz doba stvaranja djela, približavanje su vremenu i odnosima koji su iza nas, a bitno su utjecali na društvo i stvaralaštvo u cjelini. Kroz ovakav kompleksan teorijsko-povijesni pregled monografija je dalekosežnog značaja kako na izravno djelovanje arhitekata, tako i kao prilog istraživanju i njegovanju bogatstva suvremene arhitekture. 

Autoričin pristup kojim uspijeva u svakom trenutku ostaviti dojam originalne i svježe arhitektonske misli obogaćene stalnim i neizbježnim preplitanjem s drugim znanstvenim područjima, od povijesti i povijesti umjetnosti do sociologije i ekonomije, donosi znanstveni doprinos ne samo struci, već ukupnoj kulturnoj javnosti čiji je interes usmjeren na važnost izgrađenog prostora i njegove percepcije u suvremenom društvu. 

Knjigu će predstaviti: 
prof. dr. sc Tomislav Premerl 
prof. dr. sc Ivan Mlinar 
doc. dr. sc Borka Bobovec