Predstavljanje knjige - R. Putar Kritike, studije i zapisi

26/02/2018

Institut za povijest umjetnosti, Institut za suvremenu umjetnost i Oris Kuća arhitekture pozivaju vas na promociju knjige Radoslav Putar: Kritike, studije i zapisi 1961.–1987. (I i II). Predstavljanje će se održati u Oris Kući arhitekture (Ulica kralja Držislava 3, Zagreb) u srijedu 28. veljače 2018. godine, s početkom u 18:00 sati.
 
O koncepciji knjige i djelovanju Radoslava Putara govorit će dr. sc. Ljiljana Kolešnik i Dejan Kršić, urednici knjige, Janka Vukmir, voditeljica Instituta za suvremenu umjetnost, dr. sc. Petar Prelog, recenzent knjige, Marko Golub, likovni kritičar i voditelj galerije HDD-a, te Matko Meštrović.
 
Knjiga Radoslav Putar: Kritike, studije i zapisi 1961.–1987. donosi izbor Putarovih likovnih kritika, studija i stručnih napisa (I. svezak) te eseja i kritika s područja dizajna (II. svezak) u razdoblju između 1961. i 1987. godine, odnosno u razdoblju u kojem Putara – osim u ulozi likovnog kritičara i kritičara materijalne proizvodnje – susrećemo i u ulozi agilnog suradnika međunarodnog umjetničkog pokreta Novih tendencija, kustosa i ravnatelja Muzeja za umjetnost i obrt, kustosa i ravnatelja Galerije suvremene umjetnosti, ali i kao pedagoga—predavača na tečajevima likovnog obrazovanja radnika pri Radničkom sveučilištu Moša Pijade i nastavnika na prvom poslijeratnom Poslijediplomskom studiju dizajna u nas te, strastvenog sudionika javnih debata o pitanjima kulture i kulturnih politika.
 
Sve te, različite i čvrsto isprepletene Putareve aktivnosti vezane uz predan, cjeloživotni rad na podizanju razine vizualne kulture vlastite sredine, rezultirale su metodološki koherentnim spisateljskim opusom iz kojeg, u ovome izdanju, izranja uvjerljiva i kompleksna slika Hrvatske likovne i kulturne scene 1960-ih i 1970-ih godina.
 
Ovim izborom tekstova ujedno je dovršena i obrada Putarove cjelokupne intelektualne ostavštine pohranjena u Institutu za povijest umjetnosti te – zajedno s njegovim ranije objavljenim kritičkih napisima iz 1950-ih godina – stavljena na uvid najširoj javnosti.
 
Više informacija o knjizi:
 
Tijekom promocije knjige će se moći kupiti po promotivnoj cijeni.
 
 
Izdavanje ove knjige podržali su:
Ministarstvo znanosti i obrazovanja
Ministarstvo kulture
Kontakt. Art Collection of Erste Group and ERSTE Collection
Hrvatska zaklada za znanost, projektom 6270 ARTNET.