Nesvrstani - nova velika stvar u gradu

21/05/2018

Nesvrstani – tjedan za ljude i umjetnost
Lauba
22. - 27. 5. 2018.
 
U svibnju ove godine u Laubi će se po prvi put održati umjetnička konvencija pod nazivom Nesvrstani – tjedan za ljude i umjetnost. Biti će to izravan susret galerista, umjetnika, kustosa, kolekcionara i publike na kojem će 12 nezavisnih galerija i umjetničkih inicijativa izložiti na prodaju selekciju djela eminentnih hrvatskih umjetnika.
Nesvrstani akteri konvencije su brojna glasna imena kulturne i umjetničke scene.
 
U sklopu izlagačkog programa predstavit će se:
 
Atelieri Žitnjak / Galerija Žitnjak, Galerija Beck. Galerija Kranjčar, Greta, Zen Contemporary Art Gallery, Lauba - kuća za ljude i umjetnost, Oris - Kuća arhitekture, Galerija Poola, Galerija 90-60-90, Medika / Galerija Siva, Galerija 3.14, Galerija Tutnplok
 
Uz galerijsku ponudu, svi oni željni prisvajanja komada umjetnosti bit će u prilici kupiti izložene radove mladih umjetnika.
 
U popratnom programu održat će se i okrugli stolovi te predavanja uglednih domaćih i stranih predavača koji će nam dati odgovore na pitanja “Tko nam to educira likovne kritičare?” Ili “Kako razgovarati o umjetnosti i ispasti jako pametan?”. 
 
Jedna od faca suvremene svjetske umjetnosti - Plamen Dejanoff, govorit će o svom novom projektu u nastajanju zajedno s direktorom bečke Kunsthalle, The Bronze House u Sofiji.
 
U dvorištu Laube posjetitelje očekuju kreativne radionice za djecu i mlade te filmski program u suradnji s Motovun Film Festivalom.
 
Isto tako, u Zagrebu će po prvi puta publici biti prikazan film s posebno skladanom glazbom za tu priliku i izvedbom uživo koju predvode Mr.Lee i IvaneSky (Damir Martinović Mrle i Ivanka Mazurkijević). Riječ je o glazbi za film „Tuvalu“, njemačkog redatelja Veita Helmera.
 
Valentino Bošković…neće doći. Ali nam se ovom prilikom obraća iz svemira šaljući nam svoju marsovsku poslanicu koju će možda pročitati Boris Jokić. A možda nam šalje i neku novu stvar.
 
Svjedočit ćemo i projektu Bojana Gagića i Miodraga Gladovića pod nazivom LIGHTUNE.G, koji se temelji na konverziji svjetla iz svjetlosnih objekata u tonske slike korištenjem fotoelektričnog efekta.
 
Publiku očekuje i nastup Mayalesa!
 
U ostatku zabavnog programa nastupit će svima dobro znani DJ-i: Bocca Soffistifunk, Maminho, Dino i još neki.
 
U dvorištu Laube, u vrijeme trajanja Tjedna za ljude i umjetnost nastajat će street art radovi nekih od najznačajnijih imena hrvatske street art scene, Lonac, Chez, Mane Mei, Miron Milić, Modul8 i Sarme.
 
Pozivamo vas da nam se pridružite na ovom jedinstvenom umjetničkom događanju, gdje će svaki ljubitelj suvremene umjetnosti i kulture zasigurno pronaći nešto za sebe. 
 
Instagram: nesvrstani.hr