14. Beogradska Internacionalna Nedjelja Arhitekture - BINA

 

01/04/2019

14. Beogradska Internacionalna Nedjelja Arhitekture (09. – 30. svibnja 2019.)
 
BINA 2019 / POZITIVNO – AKTIVNO
 
Tema četrnaestog BINA festivala POZITIVNO / AKTIVNO skreće pažnju na aktualne i izvanvremenske primjere djelovanja u urbanističko-arhitektonskoj praksi koje karakterizira pozitivan i proaktivan pristup razumijevanju i rješavanju prostornih problema. Program BINA 2019 pruža uvid u vrijednosti, suvremena tumačenja i naznake mogućih novih namjena arhitekture nastale u periodu modernizma, viđena očima „Y“ generacije (milenijalci). Istovremeno kroz različite formate: izložbe, predavanja, filmove i instalacije BINA predstavlja suvremenu arhitektonsku praksu  koja nastaje u potpuno  drugačijem društvenom, političkom i tehnološkom kontekstu, čije su osnovne karakteristike: brzina, utjecaj kapitala, fleksibilnost i transdisciplinarnost. Kako biti profesionalan, ostvariti željene standarde,  a istovremeno  ostati  vjeran  etičkim postulatima struke teme su o kojima će se raspravljati na BINA 2019. 
Ovogodišnja tema predstavlja aktivnosti koje potiču pozitivne i aktivne pristupe u rješavanju prostornih problema i zagonetki. Kako smo se ovim pitanjima bavili nekad, kako to radimo danas, i što naši sugrađani i djeca misle o tome. 
I ove godine BINA nastavlja s projektom Gradovi dijeljenja (Shared Cities Creative Momentum – SCCM), u okviru kojeg unaprjeđuju život stanovnika prigradskih naselja, putem edukativnih radionica i kroz male intervencije u javnom prostoru (naselje Ledine). SCCM je europska kulturna platforma koja preispituje suvremene urbane izazove europskih gradova. Na ovogodišnjoj BINI prezentirat će Urbano Čvorište 2 – Multifunkcionalni krug. Projekt se realizira u suradnji s NVO Škogled i Osnovnom školom Vlada Obradović Kameni. Urbano čvorište 2 je kolektivno zamišljena intervencija u školskom dvorištu – ljetna učionica na otvorenom javnom prostoru naselja Ledine – koja ima za cilj da unaprijedi kvalitetu života u zajednici. Zajedničkim promišljanjem svih grupa koji su povezane sa školskim dvorištem došlo se do prijedloga rješenja za unapređenje jednog dijela dvorišta škole s idejom da bi to mjesto moglo da postane novo mjesto okupljanja i razmjene.
 
Program BINA 2019 bit će podijeljen u pet programskih  cjelina:
 
I. BINA FOKUS u okviru koje je studijska izložba arhitekta  Aleksandra Stjepanovića i njegovih objekata dječje zaštite, školstva i visokog obrazovanja. Autori izložbe su Jelica Jovanović, Relja Ivanić i Marko Kažić. Pored izložbe tu su i predavanja i šetnja kroz objekte ovog značajnog arhitekta socijalističkog razdoblja. 
 
II IZLOŽBE koje se tradicionalno održavaju u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda i galeriji Artget, kao i u galeriji FLU i Kolektiv, ove godine dolaze iz okruženja i sa sjevera Europe, jer je ovogodišnja BINA u znaku ekologije, održivog razvoja i gradnje pametnih zgrada.
Prije svih tu je gostujuća izložba iz Južnog Tirola, iz Austrije NEW TRADITION / NOVA TRADICIJA, u okviru koje je predstavljanje sedam arhitektonskih studija i umjetnika, a autori i kustosi projekta su David Kalas (arhitektura) i Liza Trokner (vizualna umjetnost). 
MODERNI U BEOGRADU (MuBGD) okuplja grupu arhitekata (Bekić Iva, Gajić Irena, Dukanac Dalia, Đorđević Stefan, Zlatković Snežana, Ješić Mirjana, Stojanović Hristina, Cigić Petar) s posebnim interesom i angažmanom u području ilustracije, grafičkog dizajna i likovnih umjetnosti. Zajedno su pokrenuli platformu MuBGD u cilju promocije, ali i kritičke analize arhitektonskog naslijeđa Beograda putem inovativnih grafičkih reprezentacija.
ARHITEKTONSKA NAGRADA PIRANESI, Piranski dani arhitekture iz Slovenije predstavljaju se u galeriji Kolektiv. Prestižna međunarodna nagrada Piranesi iz područja arhitekture, dodjeljuje se od 1989. godine i dio je međunarodne konferencije Piranski Dani arhitekture (PDA). Nagrađuju se najbolje arhitektonske realizacije sagrađene u centralnoj Europi u posljednje dvije godine, a od 2008. godine također i najinovativnije studentske ideje. Fokus nagrade je na renomiranom odnosu suvremene arhitekture u prirodnom, kulturnom i povijesnom kontekstu.
PLASTIKA NEMA GRANICE - site-specific postavka arhitektonskog kolektiva BASURAMA, Španjolska, u suradnji s galerijom Kolektiv, na Trgu Republike, i platou ispred Kulturnog centra Beograda. Basurama je umjetnički kolektiv posvećen istraživanju, stvaranju u kulturi i prirodi i produkciji čija se praksa okreće oko odraza smeća, otpada i njihove ponovne upotrebe u svim njegovim oblicima i mogućim značenjima. Njihov cilj je da proučavaju te pojave svojstvene masovnoj proizvodnji realnog i virtualnog smeća u potrošačkom društvu, pružajući različite točke gledišta na ovu temu da bi generirali nove misli i stavove. Basurama i Ida-Mari Korel, umjetnica, pjesnikinja / glazbenica, performerica koja se bavi istraživanjem i suočavanjem glazbe, zvuka, umjetnosti i transfera znanja u području kulture, održivosti, aktivizma za masovne medije...surađuju zajedno u performansu haljine-instalacije. Rad se bavi održivim razvojem i njegovom vezom s našom globalnom masovnom potrošnjom, plastika ponašanjem, i njenim efektima na gubitak naše individualnosti i tradicije i stvaranje globalne suprotnosti i pokreta kao što su jeftini masovni turizam i izbjeglice.
ARHITEKTONSKI I URBANISTIČKI KONKURSI i ARHITEKTONSKE NAGRADE – sezona 2018. – 2019., kao i izložba aktualnih radova arhitektonskih studija URED i AKVS iz Beograda u okviru sada već tradicionalne postavke kustosice Natalije Jovanović bit će u Likovnoj galeriji KCB, a studentski postav PONESI SVOJ PROJEKT u BINA paviljonu, Grafičkog odsjeka Fakulteta likovnih umjetnosti. AKVS  arhitektura bavi se istraživanjem otvorenih prostornih sistema s ciljem razumijevanja i preciznog projektiranja arhitektonske atmosfere, a prema višestrukim mogućnostima individualnih interpretacija prostora od strane budućih korisnika. Trenutno rade na projektu Ambasade Republike Srbije u Canberri, Australija, i na projektu unaprjeđenja standarda stanovanja u Ruskoj Federaciji (u suradnji sa Strelka KB), nakon osvajanja dvije prve nagrade na arhitektonskim natječajima organiziranim tijekom protekle godine. Ured studio predstavlja rezultate interdisciplinarnog djelovanja u arhitektonskoj praksi u vidu izvedenih projekata različitih tipologija, rekonstrukcije i adaptacije enterijera, natječajnih projekata i radionica.
 
III PREDAVANJA, STRUČNA VODSTVA, TRIBINE I INICIJATIVE
Serija predavanja SUVREMENA DANSKA ARHITEKTURA, koja se organizira u suradnji s Ambasadom Danske u Srbiji. Zatim seminar ARHITEKTI, PROJEKTANTI, PRAKTIČARI sa sudionicima iz Helsinkija i Beograda. Budući da se navršava 100 godina BAUHAUS-a, Žensko arhitektonsko društvo (ŽAD) organizira predavanje Milene Zindović naziva ŽENE BAUHAUSA.
 
IV EDUKATIVNE RADIONICE za djecu, srednjoškolce, studente i građane organiziraju se u suradnji s Peđom Maksićem (Beogradska Politehnika), Kulturnim centrom Beograda i Dječjim kulturnim centrom Beograda.
 
V BINA ŠETNJE / Tematske šetnje kroz arhitekturu grada - Besplatne tematske šetnje namijenjene najširoj publici uvijek su posjećeni segment manifestacije, a ove godine posjetitelji će moći razgledati zgradu PRIZAD-a (sadašnji Tanjug), Radio Beograd, Udruženu banku, staru jezgru Zemuna i naselje Cerak-Vinogradi. Pored već tradicionalnih šetnji kroz arhitekturu Beograda i ove godine planirana su dva izleta: obilazak Filozofskog fakulteta u Novom Sadu u okviru izložbe posvećene Aleksandru Stjepanoviću i  izlet Pančevu Putevima Đorđa Vajferta,.   
Manifestaciju BINA već četrnaest godina organizira Društvo arhitekata Beograda i Kulturni centar Beograda, uz pokroviteljstvo Grada Beograda, Ministarstva kulture i informiranja Republike Srbije, Inženjerske komore, Kreativne Europe; i podršku Austrijskog kulturnog foruma, Ambasade Danske i Ambasada Finske, kao i brojnih medijskih sponzora.
 
Više informacija na:  http://www.bina.rs/