4. Balkanski arhitektonski bijenale

16/09/2019

4. Balkanski arhitektonski bijenale održat će se u Bioskopu Balkan u Beogradu od 14. do 21. studenog  2019., s temom Dekodiranje Balkana. Riječ je o izuzetnom edukativno-kulturnom događaju koji podrazumijeva: izložbu arhitektonskih i urbanističkih projekata, izložbu namještaja i interijera i međunarodnu konferenciju. Ovogodišnji Balkanski arhitektonski bijenale, podržan je od Fondacije Saša Marčeta.
 
Namjera Balkanskog arhitektonskog bijenala je da se prikaže i preispita polje kritičkog regionalizma na području Balkana, kao i da se uspostavi internacionalni dijalog unutar prakse.
Kritički regionalizam je stvaralački pristup koji  s jedne strane teži da se odupre, suprotstavi i nadvlada nedostatak smisla i značenja rutinske arhitektonske prakse te bezličnog generičkog internacionalizma, s druge. Regionalizam se kao takav ne tumači kao reaktualizacija historicizama i ornamentike nacionalnih identiteta, već kao reakcija duha suvremenog vremena na naslijeđeno stanje materijalnih stvari, sada i ovdje.
 
Osim glavne selekcije, gdje su izloženi radovi u više kategorija (arhitektura, urbanizam, interijer, dizajn) u formi panoa, maketa, video materijala, objekata dizajna, održat će se i prateći program BAB-a koji obuhvaća BAB kino kao i razne panele i diskusije s eminentnim stručnjacima iz zemlje i regije.
 
Na izložbi će sudjelovati dizajneri, arhitekti i projektni biroi iz Albanije, Bugarske, Makedonije, Grčke, Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i Turske, dok je ovogodišnja zemlja domaćin Crna Gora.
 
Izložbu će pratiti konferencija s temom: Kritičko dekodiranje Balkana. Konferencija će se baviti konceptom kritičkog regionalizma tj. reakcijom suvremenog stvaralačkog duha i otkrivanjem obrazaca za rješavanje zajedničkih problema u svakodnevnoj arhitektonskoj praksi.
 
NAGRADE
Stručni žiri na čelu s dr. Sonjom Radović Jelovac dodijelit će nagrade u četiri kategorije: (1) urbani dizajn, (2) arhitektura, (3) dizajn namještaja i interijera, (4) natječajni i nerealizirani projekti
 
Sve prijave za izložbu vrše se putem e-mail-a do 20.10 (rana kotizacija), odnosno do 01.11.
 
Arhitektonska izložba – architecture@bab.rs
Dizajnerska izložba – design@bab.rs
Međunarodna konferencija – conference@bab.rs
 
Više informacija: http://www.bab.rs