4. izdanje Trijenala arhitekture u Lisabonu

18/05/2016

Osnovan 2007 godine, Trijenale arhitekture u Lisabonu otvorena je platforma za rasprave, istraživanja i promociju suvremene arhitekture. Četvrto izdanje trijenala održati će se 2016. godine (od 5. listopada do 11. prosinca). Sada već zreli projekt reafirmirati će svoje principe nezavisnosti i pluralnosti vizija.

Svijet se kroz arhitekturu transformira. Pod naslovom Forma forme, s glavnim kustosima Andréom Tavaresom i Diogom Seixasom lopesom, ovo izdanje želi pomaknuti granica rasprava o arhitektonskoj praksi, naglašavajući konceptualne pogreške u promjenjivom društvenom kontekstu. 

Razlažući bogati program, trijenale želi naglasiti struje misli bitne za produkciju arhitekture u društvenom kontekstu koji se konstantno transformira.

Različita stajališta biti će predstavljena na nekoliko polja, prvenstveno kroz estetske, tehničke, društvene i političke aspekte. Razumijevanje arhitekture kao zanimanja koje je posvećeno kompleksnim društvenim kontekstima omogućiti će razvoj naznaka i mogućnosti arhitektonskih odluka, podvlačeći njihovu tehnološku i kulturološku relevantnost u društvu. Program će kombinirati povijesni pristup s istraživanjem suvremenih praksi, naglašavajući izazove s kojima se susreću arhitekti danas.

FORMA FORME

Jedno od osnovnih nasljedstva arhitekture je njen oblik. Ne samo da je povijest izgrađena iz ovog vizualnog univerzuma, već je oblik zajednički jezik oko kojega se okupljaju arhitekti svijeta u kolektivnom razgovoru. Na ovoj izložbi, koja započinje s potencijalno beskonačnom arhivom, tri arhitekta grade dijalog kojim propituju pojmove autorstva i granica oblikovanja.
Kustos: Diogo Seixas lopes 
Sadržaj: Socks + Mariabruna Fabrizi + Fosco Lucarelli
MAAT – Muzej za umjetnost, arhitekturu i tehnologiju

GRADILIŠTE

Kao što arhitektonski oblici određuju organizaciju gradilišta, tehnologija i ekonomske strukture pomoću kojih društvo organizira svoje metode proizvodnje stimuliraju dizajnerske prakse.  Od odnosa između projekta i realizacije, organizacije vremena i novca, do političke retorike ili tehnološkog oduševljenja, gradilište je mjesto na kojemu se sve odvija.
Kustos: André Tavares 
Calouste Gulbenkian Foundation

SVIJET U NAŠIM OČIMA

S velikom listom sudionika, s projektima koji dolaze iz sve četiri strane svijeta, izložba prikazuje načine na koji arhitekti promatraju, opisuju, analiziraju i prezentiraju grad. Suvremene pristupi i dalje pokazuju ne samo kako arhitektonsko viđenje dopušta modifikaciju stvarnih praksi, već i utječe na prelaženje granica mogućnosti, šireći se pritom na razne druge aspekte razumijevanja grada.
Kustosi: FIG Projects Fabrizio Gallanti + Francisca Insulza
Garagem Sul – Centro Cultural de Belém

RAZGOVOR, RAZGOVOR, RAZGOVOR

Uz tri središnje izložbe kao početne točke, organizirana su i tri dana konferencija i debata koje će se baviti suvremenim arhitektonskim praksama i budućim prospektima, revizijom povijesti bez da se pritom zanemare suvremeni društveni zahtjevi.

SATELITI

Program konciznih i upečatljivih izložbi i događanja, čiji je sadržaj vezan za nekoliko mjesta na različitim gradskim lokacijama. Nekoliko će sudionika biti odabrano preko međunarodnog natječaja platforme Future Architecture. 

NAGRADE

Fundação Millennium Bcp sponzor je tri nagrade koje su dio četvrtog izdanja trijenala: debitantska nagrada za mlade arhitekte skreće pažnju na nedavno nastale studije, a da pritom prosjek godina nije veći od 35. Bazira se na kriteriju uspješnosti u doprinosu arhitektonskoj praksi; nagrada za životno djelo će biti obznanjena prilikom otvaranja, a nagrađeni će arhitekt dobiti djelo umjetnika Joséa Pedra Crofta.

Urbano središte, industrijska postrojenja i luka Sinesa, grada južno od Lisabona, odabrani je teren za natječajnu sveučilišnu nagradu, u kojoj sudjeluju glavne portugalske arhitektonske škole. Rezultati će biti predstavljeni u formatu izložbe u sjedištu trijenala.

Natječaj za Début Award

Međunarodni poziv za Début Award na Trijenalu arhitekture u Lisabonu je sada otvoren. Mladi arhitekti su pozvani da se prijave do 31. svibnja. Tražimo izvanredne radove mladih talenata do 35 godina starosti. Pobjednik će biti nagrađen s 5000 eura te će uz to pripremiti predavanje koje će se održati za vrijeme zadnjeg tjedna trijenala. Međunarodni žiri čine poznate i utjecajne individue iz polja arhitekture: Tim Abrahams (UK), Fernanda Bárbara, Margarita Jover, Tetsuo Kondo, Luís Santiago Baptista, André Tavares i Mimi Zeiger.

Postavke natječaja

Prijavnica

Trijenale arhitekture u Lisabonu je neprofitna udruga koja za misiju ima istraživanje, unaprjeđenje i promociju arhitektonskog razmišljanja i praksi. Svaki tri godine organizira veliki forum debata, rasprava i diseminacije arhitektonskih ideja preko geografskih i disciplinskih granica. Prvi trijenale pod nazivom Urbane praznine (Urban Voids) održan je 2007. godine s programom koji je sadržavao izložbe, natječaje i konferencije, privukao je više od 52 tisuće posjetitelja i sudionika. Drugo izdanje iz  2010. godine Pričajmo o kućama (Let's Talk About Houses) potvrdilo je prisutnost trijenala u krugu arhitektonskih događanja s više od 154 tisuće posjetitelja. Sada, iz sjedišta u palači Sinel de Cordes, gdje je kreativni klaster formiran, trijenale organizira Intervale, program koji se događa između dva trijenala.

Trijenale arhitekture u Lisabonu je nagrađen s pokroviteljstvom njegovog visočanstva predsjednika Republike Portugala i od 2010. godine je također okarakteriziran kao polje posebnog kulturnog interesa za Ministarstvo kulture.