Dani arhitekture - Banja Luka 29.5 - 4.6.

 

05/05/2017

„Istraživački centar za prostor“ po treći put organizira “Dane arhitekture” u Banja Luci od 29. svibnja do 4. lipnja 2017. Centralni dio događaja je simpozij koji se održava u petak 2. lipnja `17. i subotu, 3. lipnja `17. u prostorijama Gradskog pozorišta ”Jazavac”, kada će brojni predavači, kao najbolji protaganisti iz oblasti arhitekture danas, predstaviti svoj rad .  
 
„Dani arhitekture“ su jedan od najvećih događaja u oblasti arhitekture i urbanizma u Bosni i Hercegovini. Koncipirani su kao godišnji, višednevni događaj koji uključuje različita predavanja internacionalnih i domaćih arhitekata i drugih stručnjaka, izložbe, projekcije filmova, diskusije, radionice, okrugle stolove i dr.
  
„Dani arhitekture“ su okrenuti arhitektonskoj stručnoj sceni, ali i široj društvenoj zajednici. U težnji da se prostor u kojem živimo i djelujemo unaprijedi, Dani kontinuirano  razmatraju neku od aktualnih tema definiranih problema lokalnog konteksta, angažiraju najbolje protagoniste iz oblasti arhitekture danas. Pozivajući arhitekte koji djeluju na svjetskoj arhitektonskoj sceni, „Dani arhitekture“, premda se fokusiraju na lokalne probleme, nadilaze lokalni kontekst promišljanja i arhitektonske produkcije, obraćajući se široj arhitektonskoj  javnosti.
 
Tema ovogodišnjih Dana je  vezana za grad i nosi naziv  SMALL-SCALE CITY (MALA RAZ_MJERA GRADA), postavljajući u prvi plan pitanje razmjera arhitektonskog i urbanističkog konteksta. Pitanje razmjera arhitektonskog i urbanog okruženja je jedno od najbitnijih sa kojim se susreću arhitekti, pogotovo danas kada se značajno mijenjaju vrijednosti prostora i vremena u tradicionlanom načinu njihovog shvaćanja. Pored fokusa na male intervencije u gradskom tkivu, ovogodišnja tema gradi specifičan fokus u okviru “male razmjere” stavljajući u središte djecu i prostore koje koriste djeca, od odgojno-obrazovnih ustanova do zajedničkih i javnih otvorenih prostora, igrališta, parkova, šetališta i ulica.
 
Predavači i gosti na ovogodišnjim Danima arhitekture su: Mikkel Frost (CEBRA, Danska), Trine Berthold 
(Schmidt Hammer Lassen Architects, Danska), Markus Schwai i Steffen Wellinger (NTNU Norveška), Wolfgang Fischer (FRANZ & SUE, Austrija), Hrvoje Njirić (Njirić Plus Arhitekti, Hrvatska), Nikola Andonov (MADA architecture studio, Srbija), Diana Stupar (Univerzitet u Banjoj Luci, BiH) i Željko Kusić (Željko Kusić - Arhitektura, Banja Luka BiH). Pored predavača očekuju se i mnogi drugi gosti iz cijele Evrope. 
 
Program obuhvata i dvije izložbe: Continuity of Modernity (Oris - Kuća arhitekture) i Young Viennese Architects (YOVA).
 
Pored predavanja i izložbi, tema je predmet višemjesečnog projekta Small-Scale, međunarodne radionice u kojoj sudjeluju studenti AGGF-a u Banjoj Luci, u suradnji sa studentima arhitekture iz Trondheim-a  i Sarajeva. Radionica se realiziraju na obali Vrbasa, koja treba otvoriti niz pitanja vezanih za aktivaciju obala grada Banje Luke i tim rješava potrebe svih korisnika grada u malom potezu na obali. Prezentacija rezultata radionice bit će održana u sklopu Dana arhitekture.
 
Pored navedenih sadržaja, posjetioci će moći posjetiti štandove izlagača iz privrednog sektora. Brojni subjekti iz oblasti arhitekture i građevinarstva, među kojima su kompanije Leo-Gres, Murexin, Metal tehnologija, Feal, Sika, Dacom trade, Fundermax, Kolpa san, Baumit, Velux, Elda Lux, Fakro (Denaro) i drugi,  predstavit će svoje proizvode. Kroz ovaj mini sajam posjetioci će biti informirani o postignučima i ponudi na tržištu danas. 
 
Sva događanja i najave možete pratiti na stranici www.daniarhitekture.com, te na službenoj Facebook stranici Dani arhitekture – Banja Luka.