Dani arhitekture Sarajevo 17. - 21.5.

10/05/2017

Deseto izdanje festivala Dani arhitekture Sarajevo će biti održano od 17.-21.5.2017 na različitim lokacijama u Sarajevu. 
 
Kurator ovogodišnjeg izdanja festivala, pod temom “Kontinuirani enterijer”, je poznati arhitekt Idis Turato. Jubilarno izdanje festivala donosi i novine u programu, što će stvoriti dodatnu vrijednost, kako za stručnu tako i za širu publiku. Festival će biti otvoren 17. svibnja -  videomappingom objekta od javnog značaja za grad Sarajevo. Ove godine je izabran Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, u kojem će istu noć biti otvorena i izložba “Kontinuirani enterijer”, koja istražuje dobre prakse, intrigantne ideje, i skrivene mogućnosti Kontinuiranog Interijera, nastale na prostoru od Švicarske na sjeveru do Turske na jugu Europe.
 
Analizirajući iskustvo sa prethodnih devet izdanja festivala, organizatori festivala su donijeli odluku da jačaju sinergiju između dva najveća aduta festivala -  predavanja poznatih arhitekata i otvorenosti festivala prema diskusiji o arhitekturi i srodnim temama. Iz tog razloga, Dani arhitekture Sarajevo uvode novi dio u program– panel diskusije. Gosti panelisti (arhitekti, dizajneri i aktivisti) imat će priliku baviti se temama teritorija, migracija, granica, gradova, društva, politika, ekonomija, medija, edukacije, spekulacije i budućnosti. Sve ove teme će biti raspoređene u pet kuriranih panela: Projektiranje društva, projektiranje grada; Projektiranje Sadržaja; Projektiranje arhitek(a)ta; Projektiranje medija; Projektiranje Budućnosti. Sarajevskoj publici će se kroz tradicionalni tip predavanja predstaviti i Bernard Khoury, Dinko Peračić, MDH arhitekter i Ofis arhitekti. Predavanja istaknutih imena arhitektonske scene, panel diskusije i bogat popratni program radionica, izložbi i zabavnih sadržaja će potvrditi Sarajevo kao nezaobilazno mjesto za sve arhitekte, studente arhitekture i medije koji se bave arhitekturom. 
 
Više informacija o programu i načinu rezervacije ulaznica možete naći na: www.daniarhitekture.ba