Dani arhitekture u Sarajevu

 

10/05/2018

Dani arhitekture u Sarajevu su u okviru ovogodišnje teme – Prostor slobode, raspisali natječaj za studente/ice i mlade arhitekte/ice, te ih pozvali da odgovore na temu kroz promatranje lokacije jedinstvenog sarajevskog prostora slobode – bob i sankaška staza na Trebeviću.
 
Bob i sankaška staza na Trebeviću izgrađeni su u okviru priprema za Zimske olimpijske igre koje su se 1984. godine održale u Sarajevu, nakon kojih je staza podijeljena na tri upotrebno neovisna dijela, u pokušaju prilagodbe svakodnevnim potrebama korištenja. Međutim, staza je u toku rata 90.-tih godina znatno oštećena i od nje je ostalo samo betonsko korito. Tijekom gotovo dva desetljeća ovo područje je imalo reputaciju ničije zemlje, ekscesnog prostora izvan nadležnosti. Upravo u ovom kontekstu nastaju alternativni načini korištenja bob staze - prvenstveno iscrtavanjem grafita. Danas je ona popularno mjesto šetanja, trčanja, fotografiranja, ekstremnih sportova kao down-hill biciklizma. Sve to je ovo stazu učinilo neformalnim simbolom postapokaliptičnog stanja i popularnom slikom na društvenim mrežama, a isto tako i inspiracija za nove scenarije korištenja i zamišljanje alternativne sadašnjosti i budućnosti.
 
Na internacionalni natječaj Dana arhitekture stiglo je 35 radova iz 11 zemalja (BiH, Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Slovenija, Makedonija, Austrija, Nizozemska, Italija, Španjolska, UK). Ovaj podatak govori da su značaj ovog prostora prepoznali studenti mladi profesionalci, ne samo iz regije, već i daleko dalje.
 
Stručni žiri, u čijem sastavu su Dinko Peračić - kurator Dana arhitekture, Katarina Bošnjak iz organizacije Lift - prostorne inicijative, Kenan Vatrenjak iz Filter arhitektura i Marija Simović iz Studio Simović, je odabrao 7 radova za prezentaciju u okviru programa Dana arhitekture u svibnju. Autori i autorice radova su pozvani da se pridruže na Danima arhitekture u svibnju, te da kroz Pecha Kucha format prezentacija predstave i obrazlože svoja promišljanja i sudjeluju u diskusiji, nakon čega će žiri i publika odabrati pobjednički rad.
 
U nastavku je komentar žirija na radove koji su prošli selekciju su:
 
- FREESPACE – tim Konntra (Silvija Shaleva, Mirijana Lozanovska, Erik Jurišević); Skoplje, Makedonija
- NOVA TOPOGRAFIJA - Mačkić Tijana, Nešić Marina, Novaković Bogdan; Beograd, Srbija
- TREBEVIĆ SE VRAĆA KUĆI - Ante Grbić i Hana Paleka; Split, Hrvatska
- O:TVORENO U PROSTORU SLOBODE - Stefan Radoševic, Luka Višnjić, Lazar Stanojčić, Majda Ranitović; Srbija
- MEĐUKORAK - Nedim Hodžić, Tarik Veledar, Selma Vila; Sarajevo, BiH
- RES NULLIUS, RES COMMUNIS - Richard Lee Peragine; Bologna, Italija
- CVJETNJAK - Matija Kraljić; Zagreb, Hrvatska
 
Za više o Danima arhitekture u Sarajevu posjetite sljedeći link: http://www.daniarhitekture.ba/