Design District Zagreb osvojio Veliku nagradu HDD-a

 

15/09/2016

U utorak 13. rujna u 20 sati u Muzeju za umjetnost i obrt u Izložbenom salonu Izidor Kršnjavi u Zagrebu otvorena je bijenalna Izložba hrvatskog dizajna 1516, izložbeni pregled najbolje hrvatske dizajnerske produkcije u protekle dvije godine. Deveto izdanje izložbe, koju Hrvatsko dizajnersko društvo organizira od 1999. godine, obuhvaća 213 radova (169 profesionalnih i 44 studentskih) u osam kategorija: Dizajn vizualnih komunikacija, Dizajn u digitalnim medijima/dizajn interakcija, Dizajn ambalaže, Industrijski /produkt dizajn, Prostorne i grafički intervencije i sistemi, Modni i odjevni dizajn, Cjeloviti projekt/proizvod i Koncept/inicijativa/kritički dizajn.

Osim što predstavlja najveću, najznačajniju i najudugovječniju smotru dizajnerske produkcije u Hrvatskoj, Izložba nagrađuje najbolje projekte ostvarene u protekle dvije godine na području domaćeg dizajna, među kojima je Velika nagrada odlukom stručnog međunarodnog ocjenjivačkog suda pripala projektu Design District Zagreb.

Velika nagrada Hrvatskog dizajnerskog društva dodjeljuje se projektu ili inicijativi koja je svojom kvalitetom, inovativnošću, kompleksnošću ili jasnom i snažnom porukom široke društvene prepoznatljivosti obilježila hrvatsku dizajnersku scenu i njezin širi kontekst u protekle dvije godine. Nominirani za Veliku nagradu HDD-a 2016. bili su autorski tim Design Districta Zagreb, Numen/ForUse za instalacije Tape, Net i Tube te Sandro Dujmenović i Marko Hrastovec za tipografiju Louvre Sans i Louvre Serif.

Obrazloženje selekcijske komisije: Zagrebački festival Design District Zagreb održan je po prvi puta ove godine od 16. do 19. 6. a usmjeren je na promociju lokalne kreativne scene unutar zagrebačke četvrti koja se prostire uz Martićevu ulicu. Festival je uspio generirati zavidnu količinu pozitivne energije i entuzijazma unutar isprepletene mreže sudionika (kreatora sadržaja), posjetitelja, stanovnika kvarta, vlasnika poslovnih prostora, gradskih institucija pa čak i sponzora koji su u manifestaciju uključeni kroz konkretne, dizajnerske projekte. U Design Districtu angažiralo se oko stotinu dizajnera, arhitekta i aktivista koji su u festivalu pronašli platformu za provedbu vlastitih  projekata – od onih koji promoviraju domaću dizajnersku i arhitektonsku baštinu do projekata usmjerenih ka dizajnerskom eksperimentu ili stvaranju novih urbanih sadržaja. No projekt je više od zbroja svojih izrazito heterogenih sastavnica – Design District Zagreb u razdoblju od samo nekoliko dana pokazao je kako je iz nedvosmisleno dizajnerske vizure moguće osloboditi i taktički osvijetliti svu vitalnost jednog malog gradskog poteza inspirirajući se i povezujući sa svima, od kulturnih, dizajnerskih i komercijalnih aktera koji tamo borave i djeluju, do lokalne zajednice, sadržaja, skrivenih mjesta i priča koje čine njen svakodnevni život.

Selekcijska komisija ove je godine djelovala u sastavu: Iva Babaja, Andrej Filetin, Marko Golub, Silva Kalčić, Gjuro Korać, Mladen Orešić i Koraljka Vlajo, kojima su se pridružili francuski dizajner tipografije Jean François Porchez te njemački produkt-dizajnerski dvojac Osko+Deichmann (Blasius Osko i Oliver Deichmann).

Više o ovogodišnjem Design Districtu.