Dobitnik nagrade Shinkenchiku - Krešimir Damjanović

 

Čestitamo!

29/09/2017

Ovim putem čestitamo Krešimiru Damjanoviću na nagradi Shinkenchiku! Nagradu Shinkechiku dodjeljuje kultni japanski arhitektonski časopis a+u inovativnim projektima na temelju prosudbe samo jednog selektora, a ove godine to je Go Hasegawa! 
 
Krešimir Damjanović poseban je gost na ovogodišnjim Danima Orisa, gdje će ukratko govoriti o radu koji je nagrađen Shinkenchiku nagradom.
 
Kuća ima puno lica. Jedno ju čini malom. Drugo velikom. Čas je monumentalna, čas skromna. Sačinjena je od elemenata arhitekture; zida, stupa, grede, opne i vrta. Izmjenom, prožimanjem i promjenom mjerila mijenjaju svoju ulogu. Ona je trostruka: struktura, program, folie. Ambivalentost strukture postaje njezino temeljno obilježje. Kuća je grad/ soba/ vrt. Egzistira kao otvoreno polje, iščitavamo je kao dijagram. Obraz kuće definiran je njenim suprotnostima. Veliko minijaturnim, asimetrično simetričnim, strukturalno hramolikom. Jednina niječe množinu, neodređenost potvrđuje perimetar, a nehijerarhija korištenih elemenata suprostavljena je prividnom centru. Unutra je prožeto vanjskim. Dimenzija je ključ. 
 
Krešimir Damjanović, iz teksta natječajnog rada