FOR FOREST – umjetnička instalacija Klausa Littmanna

 

26/08/2019

FOR FOREST – Beskrajna privlačnost prirode, privremena je umjetnička instalacija Klausa Littmanna koja će nogometni stadion Wörthersee u Klagenfurtu pretvoriti u najveću austrijsku javnu umjetničku instalaciju u razdoblju od 9. rujna do 27. listopada 2019.
 
Nadahnut Beskrajnom privlačnošću prirode, distopijskim crtežom austrijskog umjetnika i arhitekta Maxa Peintnera (1937.) koju je Littmann otkrio prije gotovo 30 godina, projekt FOR FOREST konačno ostvaruje tu viziju. Ovom monumentalnom instalacijom Littmann želi testirati našu percepciju prirode i propitati njezinu budućnost. Nadalje, projekt nastoji postati spomenikom koji će nas podsjećati da ćemo prirodu, koju tako često uzimamo zdravo za gotovo, jednoga dana moći pronaći samo na posebno određenim mjestima, kao što je već slučaj sa životinjama u zoološkim vrtovima.
 
U suradnji s tvrtkom Enea – Landscape Architecture, oko 300 stabala, od kojih neka teže i po šest tona, bit će pažljivo presađeno na postojeći nogometni teren kako bi se stvorio dojam autohtone srednjoeuropske šume. Nakon presađivanja, šuma će zaživjeti vlastitim životom, mijenjati boje sa smjenom godišnjih doba i privlačiti divlje životinje. 
 
S kapacitetom od 30 000 sjedećih mjesta, ambijent stadiona Wörthersee dramatično će oblikovati doživljaj posjetitelja. Svakodnevno od 10 do 22 sata publika će iskusiti jedinstvenu panoramu stabala, danju i noću, za danjega svjetla ili pod svjetlima reflektora. Susret s instalacijom FOR FOREST izazvat će niz reakcija i emocija, a ovisno o dobu dana ili noći, stabla će oblikovati vječno promjenjivi krajolik. Ova fascinantna panorama otvorit će put posve novom doživljaju i razumijevanju šuma. 
 
Nakon što ova umjetnička intervencija otvorena za javnost završi 27. listopada 2019., šuma će biti brižljivo presađena na javnu lokaciju u blizini stadiona Wörthersee u mjerilu 1 : 1 i ostati tamo kao živa šumska skulptura. Paralelno će se sagraditi paviljon kako bi se projekt trajno dokumentirao. 
 
Put do realizacije projekta FOR FOREST ima korijene u izložbama koje je Littmann postavio i producirao, kao što su Fussball in der Vitrine s Jehle (Basel, 1982), Kultort Stadion (Basel, 2003), Faces of Football (Vigo & Vitoria, 2008), Move for Life (Basel, Lyon, Paris, 2006-2011), Real Fiction Cinema, (Switzerland, 2010-2012 & China, 2015-2016) i Jardin des Planètes (Basel, 2018). Ovi projekti, uz ostale, otkrivaju Littmannovo dugotrajno istraživanje odnosa popularne kulture i umjetnosti.