Hrvatski stručnjaci sudjelovali u realizaciji podvodnog tunela Eurasia

 

27/12/2016

Istanbul, 20. prosinca 2016.
 
Međukontinentalni podvodni tunel Eurasia, koji povezuje Aziju i Europu, svečano je otvoren čak osam mjeseci prije zadanog roka. Turski posao stoljeća, kako nazivaju ovaj infrastrukturni mega projekt, realiziran je dijelom prema rješenjima hrvatskih stručnjaka. Dekorativna arhitektonska rasvjeta realizirana je prema konceptu dizajnera rasvjete Deana Skire. Arhitekti Dino Krizmanić i Leonid Zuban razvili su arhitektonsko rješenje ulaza u tunel, dok je projekt konstrukcije i statike izradio prof. Berislav Medić iz zagrebačke tvrtke Upi2M. 
 
Koncept dekorativne arhitektonske rasvjete, koji je oduševio investitore, bazira se na tradicionalnim motivima turske kulture. Nijansama plave i bijele boje željeli smo pridonijeti osjećaju prozračnosti, a kroz tunel se mijenja gustoća svjetlosnog uzorka u tri varijacije na temu isprepletenih linija  - pojasnio je Dean Skira, autor projekta rasvjete. 
 
Popularni talismani „plavo oko“ i Fatimina ruka, koji turcima donose sreću i blagostanje, inspiracija su za svjetlosne uzorke realizirane uz pomoć indirektne rasvjete i Tricka, svjetiljke koje je dizajnirao Skira u suradnji s proizvođačem iGuzzini, a koja je svojom inovativnošću osvojila nagrade poput Red Dota i Compasso d'Oro.
Prometnica, koji spaja Kazlicesme na europskoj strani Istanbula i Göztepe na azijskoj, duga je 14,6 km od kojih se 5,4 km nalazi ispod razine morskog dna. Svakodnevno se preko bosporskog tjesnaca odvija cestovni promet kojim putuje preko 2 milijuna ljudi, što je dosad stvaralo velike zastoje i buku. Stoga je ovaj zahtjevan inženjerski pothvat, koji je trajao 55 mjeseci i za čiju je izgradnju izdvojeno 1 milijardu i 300 milijuna dolara, vješto rješio infrastrukturne probleme započevši radove s azijske strane prije pet godina i skrativši putovanje s prijašnjih 100 na 15 minuta.
 
Nastavno na koncept dekorativne rasvjete Deana Skire, Dino Krizmanić i Leonid Zuban su razvili rješenje u kojem je ishodišna tema luk, povijesni gradbeni element koji se proteže kroz svjetsku i posebice tursku arhitektonsku povijest.
 
Cijeli proces od idejnog do izvedbenog projekta kontrolirali smo i razvijali kroz parametrijski model kako bi imali višu slobodu u traženju i odabiru umreženosti strukture u idejnoj fazi te veću preciznost i kontrolu u izvedbenoj fazi projekta“  istaknuli su arhitekti projekta iGate Leonid Zuban i Dino Krizmanić.
 
Arhitekti su predložili, ne samo portal kao većina predlagatelja, već jednu kompleksnu čeličnu konstrukciju koju čini 80 isprepletenih lukova, različitih radijusa i nagiba položenih u niz čija razvijena dužina doseže 30 m. Širina oslonaca lukova od 18 m prelazi preko 4 automobilske trake. Čelična konstrukcija proteže se od pozicije naplatnih kućica do ulaza, dužinom 250 m na europskoj strani i 150 m na azijskoj strani. Arhitektoničnost prilaza, u simboličnom i funkcionalnom smislu, rješena je ugradnjom platforme s bežičnom naplatom i funkcionalne i dekorativne rasvjete unutar cjelokupne konstrukcije.
 
Skira je tvrtka specijalizirana za arhitektonsku rasvjetu čiji su projekti poput Svjetlećih divova, lošinjskih Meduza i Novamed klinike, nagrađivani brojnim međunarodnim nagradama na području dizajna rasvjete i produkt dizajna. Dugogodišnja suradnja s Leonidom Zubanom i Dinom Krizmanićem rezultirala je brojnim idejnim projektima i realizacijom crkve Sv. Ane u Rijeci, te aktualnim  pulskim projektom najvećeg rotora u Hrvatskoj čija je izgradnja u tijeku. Uspješna suradnja na projektu rovinjske svjetlosne instalacije stabla nara, simbola Rovinja, prošle godine ostvarena je s Berislavom Medićem iz tvrtke Upi2M. Dean Skira okupio je tim koji je svojim kompetencijama i kvalitetnim rješenjima odabran kao najbolji za realizaciju projekata rasvjete i arhitekture ulaza podvodnog međukontinentalnog tunela Avrasya – Eurasia čiji su investitori turski Yapi Merkezi i južnokorejski SK E&C.
 
Projekt: EURASIA TUNEL
Dekorativna arhitektonska rasvjeta podvodnog tunela Eurasia 
Arhitektura i rasvjeta ulaza, izlaza i naplatnih kućica podvodnog tunela Eurasia „iGate Toll Plaza“
Realizacija: 2016.
Skira tim:
DEAN SKIRA, dizajner svjetla
DINO KRIZMANIĆ, arhitekt
LEONID ZUBAN, arhitekt 
BERISLAV MEDIĆ, inženjer statike
BOŽIDAR PUSTIJANAC, 3D vizualizacije
 
Proizvođač rasvjetnih tijela: Iguzzini
Klijent: YAPI MERKEZI (Eurasia iGate Toll Plaza)
                KITOKO (Eurasia tunel)