Ikona hrvatske moderne – zagrebačka crkva svetog Blaža

31/05/2016

Pozivamo Vas u srijedu, 1. lipnja 2016. godine, u 19 sati u Muzej grada Zagreba na otvorenje izložbe Ikona hrvatske moderne – zagrebačka crkva svetog Blaža od 19. do 21. stoljeća. Izložba je o župnoj crkvi na križanju Prilaza Gjure Deželića i Primorske ulice, remek-djelu Viktora Kovačića

Vesna Vrbec o izložbi:
Povijest zagrebačke crkve sv. Blaža počinje osamdesetih godina 19. stoljeća kada se, zbog povećanja broja stanovnika, pojavila potreba osnivanja nove župe u zapadnom dijelu grada. Eduard Suhin 1886. godine izradio je elaborat o osnivanju novih župa, prva bi bila sv. Blaža u Primorskoj ulici, a druga sv. Križa između Savske i Petrinjske. Za gradilište župnog dvora i nove crkve sv. Blaža Suhin je darovao zemljište prebende sv. Križa u Primorskoj ulici.
Na prvom natječaju za gradnju crkve sv. Blaža, raspisanom 1889. godine, niti jedan projekt nije zadovoljio, stoga su, 1891. godine, članovi Odbora zatražili od arhitekta Josipa Vancaša izradu projekta za novu crkvu. S gradnjom se nije odmah krenulo jer su počele rasprave o mjestu gradnje crkve i župnog dvora. Prijedloga je bilo više; jedni su bili za gradnju na križanju Prilaza i Primorske ulice, drugi na Iličkom trgu, treći na Ciglani. Na temelju projekta, koji je Vancaš izradio 1897. godine, dobivena je građevinska dozvola 1898., no ni ta gradnja nije nikad započeta.

Izložba će biti otvorena do 1. lipnja do 25. rujna 2016. 

Koncepcija izložbe: Vesna Vrabec, Željko Kovačić
Oblikovanje izložbe: Željko Kovačić
Oblikovanje plakata i presavitka: Željko Kovačić, Lana Krpina