Izložba Ivan Prtenjak - Ab Ovo

 

15/09/2017

U utorak, 26. 9. 2017. u MSU galeriji u 20h održat će se otvorenje izložbe Ivana Prtenjaka pod nazivom Ab ovo. Izložba ostaje otvorena do 15. 10. 2017.
 
Ivan Prtenjak, ugledni hrvatski arhitekt, urbanist i povjesničar umjetnosti, tijekom više od pola stoljeća stvaralaštva ostvario je niz projekata i arhitektonskih rješenja koja kritičari najčešće izdvajaju kao primjer izvrsnog spoja suvremenog promišljanja arhitekture s poznavanjem te uvažavanjem tradicije i svevremenskih vrijednosti. Takve mnogobrojne projekte koji se ističu po autorovom kreativnom pristupu graditeljskoj baštini i krajoliku, osim u Hrvatskoj, a posebice u Dubrovniku, čijoj je obnovi i revitalizaciji posvetio velik dio svojeg stvaralaštva, Prtenjak je realizirao i diljem svijeta, od Belgije preko Nizozemske i Francuske pa sve do Tunisa, Saudijske Arabije i Jordana. Radio je projekte obiteljskih kuća i vila, javnih zgrada, muzeja, crkvi i spomenika, od kojih su mnogi ostali zabilježeni kao iznimna autorska djela.
 
Osim što je izvrstan arhitekt Ivan Prtenjak je i odličan slikar. Sa sobom uvijek nosi papir i olovku, te ono što misli, govori i osjeća opisuje linijom i bojom. Nemoguće je dotaknuti neku temu, a da Ivan Prtenjak za nju nema odgovarajući vizualni oblik i iscrpno povijesno-umjetničko ili filozofsko obrazloženje. Naročito su zanimljiva Prtenjakova promišljanja muzejske arhitekture u kojima se istovremeno ogleda njegov stav prema arhitekturi u cjelini kao i njegov odnos prema životu i temama koje su mu važne.
 
Izložba Ab ovo u MSU galeriji predstavlja nekoliko tema koje zaokupljaju Ivana Prtenjaka - od planiranja muzeja do pozicije arhitekta u društvu, a kojima se ovaj svestrani autor bavi kroz radove u različitim medijima - crteži, slike, skice, fotografije. Izložba se tako, kako i sam njezin naslov sugerira, temom muzejske arhitekture bavi na jedan drugačiji način nego što je uobičajeno – ne izlažemo makete, tlocrte i 3D simulacije, nego slike i crteže Ivana Prtenjaka koji slijede tijek autorovih misli i koji govore o povezanosti arhitekture s mnogobrojnim poticajima, istraživanjima i izvorima, a kojih mi, korisnici arhitekture, najčešće nismo svjesni. U prvom dijelu izložbe slikar-arhitekt Ivan Prtenjak bavi se motivima na prvi pogled nepovezanim s predmetom muzeja, poput zemlje i neba, granicama i nedogledom, zelenom potkovom te jin i jangom, da bi u sljedećem koraku postavio i pokazao funkcionalne prostorne odnose i krenuo u arhitektonsko planiranje idealnog muzeja. Nakon ovog niza sjajnih novih pastela, izložba predstavlja i nekoliko njegovih muzejskih projekata, zapaženih realizacija i skica neostvarenih ideja. Odabrani su upravo oni radovi koji najbolje prezentiraju Prtenjakovo apstraktno razmišljanje i rješavanje likovnih problema. 
 
Sve to zajedno tvori cjelinu koja nam daje uvid u vrlo specifičan i zanimljiv način razmišljanja autora koji se velikom lakoćom kreće između različitih disciplina, stvarajući dinamičan i duhovit spoj između dva pristupa – onog umjetničkog, koji pretežito ostaje na području istraživanja, i onog arhitektonskog, koji teži stvaranju završenih oblika.
 
Kada sam krajem prošlog stoljeća dobio na poklon prvi broj časopisa, već samo ime Oris (autorice Jasminke Rusan) oduševilo me. U osnovnoj školi u Zagorju obožavao sam risanje (iz kojeg izvire oris) koje za mene ima šire prostorno značenje od linearnog crtanja. Godinama Oris riše svjetsku i hrvatsku arhitekturu i kulturu življenja. 'Vidio sam te u Orisu' za nas je arhitekte referenca.
Odlučio sam sjedalo nazvati Oris i preuzeti izvorni oblik slova 'O' u dva dijela, koji je vrlo suptilan. Vanjski je oris slova krug koji malo podsjeća na elipsu, a unutarnja elipsa se približava krugu. Ukradeni grafički znak stavio sam u novi kontekst: površinu sam pretvorio u volumen i dao mu novi sadržaj. Želio sam sjedalo Oris izvesti u čvrstom materijalu tako da u MSU-u ostane trajno nakon efemerne izložbe.
Iz teksta kataloga
 
Posebnost izložbe je i u tome što je Ivan Prtenjak, osim što je napisao tekst u katalogu, oblikovao i postav izložbe i katalog. Usto, tijekom izložbe, autor će biti na raspolaganju posjetiteljima i pomagati im u rješavanju njihovih arhitektonskih problema. 
 
Kustosica: Snježana Pintarić