Izložba Laura Martinović: Rotacija

25/10/2017

U ponedjeljak, 30. listopada 2017. u 19h otvara se izložba Laure Martinović pod nazivom Rotacija. Riječ je o diplomskom radu umjetnice koja je 2017. godine diplomirala na Akademiji likovne umjetnosti u Zagrebu. Izložba ostaje otvorena do 8. studenog 2017. 
 
Autorica istražuje umjetničke mogućnosti u sferi novina kao svakodnevnog medija, promatrajući vezu s određenim društvenim dinamikama i potičući razmišljanja o odabranim temama. Igra između istinitih i lažnih informacija u radovima i njihovo shvaćanje individualno je, a važnost leži u reakciji koju će one stvoriti u osobi.
 
Umjetnički rad nastao je zahvaljujući poticajima iz okoline, društva u kojem autorica živi i djeluje. Ono što čujemo, vidimo i osjećamo bilježi se u svakom pojedincu u određenom obliku; tako se stvara određena zasićenost i zabrinutost o vremenu u kojem se nalazimo. Nešto od čega pojedinac ne može pobjeći, ali istovremeno ni shvatiti. Kroz autoričinu zabrinutost i potrebu za shvaćanjem i rađanjem određenog bunta nastala je serija kolažiranih crteža i fotomontaža kojom prikazuje svije(s)t danas, a koje je stavila u medij novina.
 
Novost, ili možda prije aktualnost, predstavljena je u medijima kao vrijednost sama po sebi kojoj bi potrošač trebao podrediti vlastiti ukus. Ipak ostaje pitanje: možemo li od medija naučiti što je to specifično suvremeno u današnjem trenutku? Novost je, naprotiv, dinamičko načelo procesa osvješćivanja pojedinca. Što se događa kada obična osoba predstavi aktualnosti kroz svoj način viđenja, bio on loš ili dobar, istinit ili lažan?
 
Biografija
 
Laura Martinović rođena je u Zagrebu 1993. godine. Završila je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu i stekla status magistre grafike, a dodatno se obrazovala u Belfastu, UK-u gdje je jedan semestar provela na Sveučilištu Ulster. Djeluje najviše na polju ilustracije i aktivno sudjeluje na raznim radionicama i grupnim izložbama. Dobitnica je nekoliko priznanja: pohvala Akademskog vijeća ALU za akademsku godinu 2014./2015.; nagrađena je Rektorovom nagradom za sudjelovanje u grupnom projektu opere Borisa Papandopula Madame Buffault.