Izložba švicarskog arhitekta Stephana Mädera Skice

 

20/03/2019

U ponedjeljak, 25. ožujka 2019., u 18 sati u Oris Kući arhitekture održat će se otvorenje izložbe švicarskog arhitekta, profesora i umjetnika Stephana Mädera pod nazivom Skice. Izrazito produktivan dugogodišnji opus arhitekta predstaviti će se kroz različitu tematiku u kojoj dominira arhitektura u krajoliku ili urbanom kontekstu. Vizure Hrvatske posebno su zabilježene kroz skice koje orisuju Kvarner i Dalmaciju dok će za vrijeme izložbe biti dostupan i deplijan s tekstom Tadeja Glažara. 
 
Aktualnost i privlačnost arhitektonskog crteža, ili tek skice, kao živog alata i načina arhitektova zapisa pokazuje neka vrsta životnog dnevnika arhitekta, profesora Stephana Mädera iz Züricha. Fragmente njegova životnog puta možemo doživjeti preko skica izloženih u Oris Kući arhitekture.
 
Godine 2003. u Zagrebu je predstavljena prva izložba u organizaciji časopisa Oris, pod naslovom "Oris ideja", izložba brojnih arhitektonskih skica internacionalne grupe arhitekata koji su do tada surađivali s časopisom Oris. Andrija Rusan i Nikša Bilić napisali su u uvodnom tekstu da je tadašnja izložba "jedna od zadnjih izložbi koja još uvijek, i to većim dijelom, živi sa svojim vremenom, a putem skice orisuje ideju arhitekta. Buduće takve izložbe bit će uglavnom retrospektivne i prikazi prošlosti".
 
No, upravo izložba skica Stephana Mädera, možemo kazati, opovrgava gore navedenu prognozu. Doduše, većina skica nastala je u prošlosti, ali pred nama su i radovi koji su svježi, netom nastali, a stoje u međusobnom živom odnosu. Upravo tim neprestanim stvaranjem proživljavanje vremena zapisima o prostoru i životu ono je što izložbu postavlja u okvir koji nadilazi prošlost.


- iz teksta Tadeja Glažara za deplijan izložbe
 

Projekt podržali:
 






 

Sponzori: