Izložba u MUO - Boris Guina: Reflexion

05/04/2017

Velikim otvorenjem izložbe Reflexion 30.ožujka 2017. u Muzeju za umjetnost i obrt, proslavljeni hrvatski slikar međunarodnog glasa, Boris Guina, predstavio je svoj novi ciklus.

Boris Guina pripadnik je trenutno dominantne generacije hrvatskih suvremenih slikara koji su neslikarskom vremenu uprkos posljednjih desetljeća uspjeli zadržati ovu temeljnu umjetničku izražajnu disciplinu na najvišoj razini. Kao umjetnik, Boris Guina je imao bitno različit razvojni put od ostalih pripadnika svoje generacije, umjetnički sazrele i promovirane osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog stoljeća. Unatoč studiju u Velikoj Britaniji i životu u Beču i Baselu, u njegovu se izrazu čak i danas može uočiti da su prve, najupečatljivije slike koje su definirale temelje njegova razvoja gestualni ekspresionizam i enformel koji su bili predominantni pravci slikarske scene šezdesetih i sedamdesetih godina u Hrvatskoj. Naravno, snažna autorska osobnost Borisa Guine na ovim temeljima je izgradila svoj jedinstven i preopoznatljiv slikarski izraz.

Novi ciklus suprotstavlja monokromiju i polikromiju, red i spontanost, gdje ulogu smirenja odnosno spone koja povezuje ova dva suprostavljena pola Guinina slikarskog univerzuma ima umetanje kolaža (i  time narativnog momenta na pojedinim platnima). Iako bismo mogli reći ne postoji slikarov rukopis, postoji jasan umjetnikov stilski koherentan i jedinstven izražaj koji ga čini prepoznatljivim i posebnim.

Izložba ostaje otvorena do 30.travnja 2017.

Boris Guina (Zagreb, 1959.) diplomirao je slikarstvo na The Nordeast London Polytechnic University 1986. godine. Nakon boravka u Beču (1992./93.) nastanio se u Zagrebu gdje se bavi i uređenjem interijera. Na likovnoj sceni je prisutan od početka 1990-ih godina, a do danas je izlagao na skupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inozemstvu te je dobitnik međunarodne nagrade Premio Lissone (2003.).