Izvan dokumentarnog | Poziv

05/05/2017

Budući da pojam Novog građanina kao tematsku okosnicu devetog Međunarodnog festivala fotografije Organ Vida osim kroz fotografiju želi propitati i diskurzivno, ove godine po prvi puta uvodi objedinjeni diskurzivni program pod nazivom “Izvan dokumentarnog” (“Beyond the Documentary”). 
 
Promišlja kolektivne i individualne zadaće i odgovornosti onih koji stvaraju slike, ali i onih koji slike promatraju. Ispituje gledište koje “izvan dokumentarnog” prepoznaje uzroke i posljedice nastanka i predstavljanja slike, koje se distancira od iluzije o mimetičnosti slike i fokusira na nemogućnosti reprezentacije slike, koje je inovativno i emancipirano, u dosluhu s vremenom, po potrebi konfliktno i ambivalentno.
 
Postavlja se pitanje dosega i značaja “etičkog obrata” i “etički dobre umjetnosti” (Ranciere) koja pomiče granice predstavljivog, ali se jednako tako i odriče vizualnosti kada je suočena s nemogućnošću reprezentacije. Na sličan način promatramo i dokumentarno koje se danas rastače na slojevitost post-dokumentarnog što između ostalog može podrazumijevati i novu formu etičnosti reprezentacije, dijalogiziranje između političkog i umjetničkog/estetskog, transformaciju u diskurzivno, multidisciplinarno, angažirano i slojevito.
 
Novi oblici vizualne komunikacije opovrgavaju vjerodostojnost dokumentarnog, propituju reprezentaciju kao čin jednosmjernog produciranja vizualnog te prihvaćaju uzvraćeni pogled. Želi se osvijestiti pojam, forme i dosege novog dokumentarnog te paralelno promotriti kako takav vizualni obrat rafinira i transformira pozicije i pogled gledatelja kojemu se obraća. 
 
Pozivaju se svi istraživači, znanstvenici, umjetnici, fotografi i ostali da prijave izlaganja na diskurzivnom dijelu programa devetog Organa Vida.
 
Diskurzivni program odvijat će se u Muzeju suvremene umjetnosti 9. rujna 2017.
 
Rok za prijavu sažetaka (do 300 riječi) je 15. svibnja 2017. do ponoći.
 
Prijave se mogu poslati na e-mail adresu: conference@organvida.com.
 
Sve dodatne informacije mogu se naći na službenim stranicama https://organvida.com/vijesti/poziv-izvan-dokumentarnog/