Knjiga Zvijezde me uvijek nasmiju - jedna (ne)obična misija

25/02/2020

U utorak, 3. ožujka 2020. u 19 sati, u prostorijama Društva hrvatskih književnika (Trg bana Jelačića 7) održat će se promocija knjige Bože Benića "Zvijezde me uvijek nasmiju - jedna (ne)obična misija".
 
Knjigu će predstaviti književni povjesničar, kritičar, antologičar, pjesnik i publicist Božidar Petrač (glavni i odgovorni urednik Biblioteke "Duh vremena"), spisateljica i profesorica filozofije i etike Marina Katinić (urednica knjige), Ivana Marasović (osnivačica Udruge "Kolajna ljubavi") i Darko Pavičić (novinar i publicist), dok će razgovor moderirati Tanja Maleš (urednica Vjerskog programa HKR-a).
 
Iz Pogovora Marine Katinić:
 
Kad je mladi arhitekt Božo Benić prvi put pristupio zagrebačkom izdavaču s rukopisom, ovaj mu je rekao: "Ovakvih priča ima cijelo mnoštvo. Što Vašu priču čini drukčijom od ostalih?" Razmišljao je kao i golema većina izdavača: da bi se knjiga prodala, mora se originalnošću istaknuti na tržištu. Nije mu zbog toga zamjeriti. No previdio je da se u slučaju Božova rukopisa radi o nečem drugom. Nije riječ o komercijalnom projektu, postizanju ugleda pa niti literarnoj ambiciji – ući u krug književnika i dalje postajati piscem. Ipak, pred nama je i literarno i materijalno tkivo: dobar lirski putopis koji će se dobro i prodavati. U njemu se primarno svjedoči o jednoj misiji i njezinu ispunjenju po povratku kući. Ova je knjiga integralni dio misije. Odgovor izdavaču glasio bi da je ova priča drukčija upravo po tome što je ispričana, napisana i ukoričena. Stotine mladih intelektualaca volontira, stotine ih se uputilo u Treći svijet radi pomaganja potrebitima, prenošenja duhovne poruke, učenja od druge kulture, jasnijega doticanja sebe i koječega drugog. To je proces kojim se mijenja i onaj koji ide i drugi kojem se ide. No vrlo ih malo pretvori svoje iskustvo u priču. Jer iskustvo je jedno, a priča, pogotovo ona zapisana, nova je stvarnost višeg reda.