Konferencija Europskog udruženja za arhitektonsko obrazovanje EAAE

19/08/2019

Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu od 28. 8. - 31. 8. 2019. domaćin je godišnje konferencije Europskog udruženja za arhitektonsko obrazovanje EAAE, organizacije osnovane 1975. godine s ciljem unaprjeđenja arhitektonskog obrazovanja i povezivanja europskih arhitektonskih škola. Ovaj događaj koincidira i sa skorim početkom akademske godine u kojoj Arhitektonski fakultet nizom događanja slavi stotu obljetnicu kontinuiranog obrazovanja arhitekata u Zagrebu i u Hrvatskoj. Proteklih nekoliko godina domaćini konferencije bili su Milano 2015., Delft 2016., Bordeaux 2017. i Porto 2018., dok je sljedeća konferencija planirana u Pragu. 
 
Tema ovogodišnje konferencije je Hidden School, te otvara diskusiju o onome što doista čini duh jedne arhitektonske škole. Administrativno neiskaziv, stvarni karakter škole opstaje u implicitnom, izraženom kroz prostore i atmosfere u kojima se odvija, karizme učitelja, profile studenata, motive sadržaja kojima se bavi, ili pak u neformalnim oblicima učenja. Gosti predavači su An Fonteyne, belgijska arhitektica, suosnivačica studija noAarchitecten i profesorica na ETH, Will Hunter, osnivač i dekan London School of Architecture, Lesley Lokko, južnoafrička arhitektica, spisateljica i profesorica, Momoyo Kaijima, suosnivačica Ateliera BowWow i profesorica na ETH, Maruša Zorec, osnivačica studija Arrea i profesorica na Arhitektonskom fakultetu u Ljubljani, Harriet Harris, arhitektica i teoretičarka koja ovih dana stupa na dužnost dekanice Pratt Institutea u New Yorku, te četrdesetak profesora iz svih dijelova Europe koji će držati kratka predavanja osvrćući se na temu konferencije u paralelnim sesijama. Konferencijom predsjedaju Oya Atalay Franck, predsjednica EAAE i dekanica ZHAW u Winterthuru te Mia Roth-Čerina, profesorica i prodekanica Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu. Prva tri dana konferencije održavaju se na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, dok je četvrti dan planiran put u Rijeku i Opatiju s predavanjem Idisa Turata
 
Uz predavanja, panele i diskusije, u tijeku konferencije organizira se i nekoliko izložbi. Young Talent Architecture Award bijenalna je nagrada za najbolji diplomski projekt koju je inaugurirala fondacija Mies van der Rohe u suradnji s EAAE i ACE, a izložit će izdanje 2018. i dati pregled dometa s 118 europskih arhitektonskih fakulteta. EASA će izložbom predstaviti izuzetno uspješno izdanje godišnjeg skupa studenata arhitekture Europe održano 2018. u Rijeci, a Dora Gorenak, Filip Pračić i Marin Nižić predstavit će i rezultate međunarodne studentske radionice Course X koja se uoči konferencije održava na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Uz to, gostima konferencije bit će omogućen posjet izložbi Kratka autobiografija škole Arhitektonskog fakulteta: 100 godina izobrazbe arhitekata koja će se otvoriti 18. rujna u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU.
 
Više o temi, programu i predavačima možete pročitati na eaae2019.arhitekt.hr