Linija jedinstvenog urbanog namještaja arhitektice Urše Vrhunc

 

03/05/2017

Nakon održane izložbe posvećena slovenskom dizajnu i arhitekturi Drvo25 u Oris, kući arhitekture, postavljena je klupa Take a seat! linija jedinstvenog urbanog namještaja koji sadrži zanimljive unaprijed dimenzionirane oblike koje je izradila arhitektica Urša Vrhunc.
 
Take a seat! Canopy table je veliki urbani namještaj ili mala arhitektura, koja u jednom komadu namještaja udružuje više funkcija. Govorimo o nadgradnom piknik stolu s perforiranim 'krovom' (pergolom) i integriranim svjetlom. U ljetnim mjesecima pergola će pružiti ugodnu klimu tijekom dana, a svjetlo će noću privući pažnju (i odbiti vandale) te omogućiti upotrebu.
 
Prve dvije edicije Take a seat! više su bile zamišljene kao eksperiment i intervencija u javnom prostoru. Edicije S/S 2013 i S/S 2014 bile su koncipirane više kao instalacije ograničenog, sezonskog vijeka, zbog toga ih nazivam u vokabularu mode: kolekcija proljeće/ljeto, i ne slučajno u orange boji, koja se upotrebljava kod intervencijskih vozila.
 
Ove godine realizirana je treća edicija klupe Take a seat! Canopy table, koja je postavljena kao jedan od eksponata Drvo 25 ispred Oris Kuće arhitekture, s tom razlikom da ona ostaje.
 
"Računamo na poznatog 'usera', a to će biti posjetitelji galerije, gosti Voncimera, pa čak i zaposleni, koji će moći svoje sastanke iz interijera preseliti u eksterijer. Izvoditelj projekta je slovenska tvrtka Riko hiše d.o.o., poznat je po izvedbi drvenih građevina. Njihova osnovno načelo je upotreba masivnog drva za nosive horizontalne i vertikalne elemente zgrada, kao i finalne obrade u eksterijeru i u interijeru. Iz tog razloga za Take a seat! upotrijebili su masivno drvo (prirodni ariš) za potrebe konstrukcije i za funkcionalni element pergole. Efekt je geometrijska trodimenzionalna krošnja ljeti, a možda čak i oblak zimi (ako ćemo imati sreće sa snijegom) - koji se penje iznad stola.
Nadamo se da će novi ljetni vrt zaživjeti i privući i neočekivane korisnike. U svakom slučaju djeluje atraktivno i poziva ka upotrebi javnog urbanog uličnog prostora Zagreba", rekla je arhitektica Urša Vrhunc.
 
Stol je prototip, zamišljen kao stalni eksponat za potrebe ljetnog vrta ispred Oris, Kuće arhitekture.
 
Projekt je 2016. godine nagrađen prestižnom Red Dot nagradom.