Natječaj za 11. HT nagradu za hrvatsku suvremenu umjetnost

12/01/2018

11. HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost

Natječaj je otvoren od 8. 1. do  31. 1. 2018.


MSU i Hrvatski Telekom objavljuju jedanaesti po redu natječaj za dodjelu HT nagrade za hrvatsku suvremenu umjetnost. Natječaj je poziv za umjetnike koji se bave multimedijskom proizvodnjom slike i zvuka, novim tehnologijama komunikacije te područjem presijecanja umjetnosti i tehnologije. Isto tako, pozivaju se i umjetnici koji pomiču granice tradicionalnih medija u odnosu na vizualne umjetnosti i društvena zbivanja ili pak oni čija djela nastaju sintezom različitih izričaja i tehnika.
 
HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost najveća je i ujedno jedna od najznačajnijih nagrada za suvremeno vizualno stvaralaštvo u Hrvatskoj. Izložba odabranih radova tijekom proteklih se deset godina profilirala u reprezentativan i relevantan pregled situacije na domaćoj likovnoj sceni. Izborom od tridesetak do četrdesetak radova ravnopravno su se na izložbama prezentirali i nagrađivali umjetnici svih generacija s radovima u različitim medijima. Tijekom proteklog desetljeća na natječaj se godišnje prijavljivalo više od dvjestotinjak autorica i autora, te su svake godine dodjeljivane tri otkupne i jedna nagrada publike. Otkupljeni radovi čine Zbirku Hrvatskog Telekoma koja je sastavni dio fundusa Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb, a dio nagrađenih radova u međuvremenu je izlagan u stalnom postavu Muzeja.
 
Radove ocjenjuje i odabire međunarodno stručno povjerenstvo, te dodjeljuje tri otkupne nagrade: prvu nagradu u iznosu od 75 tisuća kuna, drugu nagradu u iznosu od 45 tisuća kuna i treću nagradu u iznosu od 40 tisuća kuna. Nagrada publike u iznosu od 10 tisuća kuna isplaćuje se umjetniku čiji rad osvoji najviše glasova publike koje prebrojava posebno povjerenstvo po zatvaranju izložbe. Nagrada nije otkupna i isplaćuje se autoru kao poticaj za daljnji rad. Svake godine međunarodno stručno povjerenstvo poziva izravno na izlaganje tri autorice i/ili autora, koji dobiju 7 tisuća kuna za produkciju radova.
 
Natječaj za dodjelu HT nagrade za hrvatsku suvremenu umjetnost otvoren je do 31. siječnja 2018. Uvjet za sudjelovanje na natječaju jest da je prijavljeni rad nastao nakon 1. siječnja 2016. Prijavljeni kandidati moraju biti državljani Republike Hrvatske. Autori na natječaj prijavljuju samo jedan rad, i to isključivo putem e-prijavnice. Podatke treba dostaviti na hrvatskom i engleskom jeziku. Prijave poslane nakon 31. 1. 2018. smatrat će se nevažećima.
 
Svi prijavljeni kandidati će po završetku rada stručnog povjerenstva, a najkasnije do 28. veljače 2018. biti obaviješteni o radovima odabranima za izlaganje na 11. izložbi HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost koja će se održati u MSU. 
 
Organizator ima pravo objave i korištenja prijavljenih radova za potrebe publiciranja te u marketinške i promotivne  svrhe.

Prijavnicu možete ispuniti ovdje