NOĆI ARHITEKTURE 2022 Sarajevo x Barcelona

23/02/2022

NOĆI ARHITEKTURE 2022 Sarajevo x Barcelona
 
Noći arhitekture, mart 2022. – Barcelona i Sarajevo, gradovi su vezani na mnogo načina. Ova dva olimpijska grada (Sarajevo 1984. i Barcelona 1992.) svoje bratimljenje potpisuju 2000. godine, nakon što je Barcelona značajno pomogla obnovu Sarajeva, kako na institucionalnom nivou, tako i u rekonstrukcijama olimpijskog sela Mojmilo, rekonstrukciji Zetre, naselja Kasatići te škole u naselju Gora u Vogošći. 
 
Sredinom 2021. godine javnost je upoznata sa kandidaturom Barcelone za domaćinstvo Zimskih olimpijskih igara 2030. gdje je Sarajevo predloženo kao sudomaćin za discipline sankanje, bob i skeleton, čime je i otvorena priča o potencijalnoj obnovi trebevićke bob staze. U ovom historijskom trenutku za Sarajevo, još jednom se podcrtava značaj veze koju imamo sa Barcelonom, veza koja je još jednom pokazala ogroman potencijal za razvoj infrastrukture ali i savremene arhitekture Sarajeva.  
 
Ovaj put, kao gosti i predavači na Noćima arhitekture Sarajevo x Barcelona su Relja Ferušić, arhitekta rođen u Sarajevu koji živi u Barceloni gdje je i osnovao arhitektonsku praksu SalaFerusic (www.salaferusic.com), i Carles Enrich, arhitekta i osnivač Carles Enrich Studio upravo iz Barcelone (www.carlesenrich.com) čiji je projekat Merola’s Tower u ovogodišnjem užem izboru za nagradu Mies van der Rohe i dobitnik nagrade AR Emerging Awards.  
 
Sa njima ćemo 4.3.2022. godine u kinu Meeting point u Sarajevu sa početkom u 19h razgovarati o njihovim projektima, pristupima arhitekturi, urbanizmu i dizajnu, uticaju njihovog školovanja na Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona, te neraskidivoj vezi Barcelone i Sarajeva. 
 
Ulaz na događaj je besplatan uz obaveznu rezervaciju na rezervacije@daniarhitekture.ba, obzirom da je maksimalan broj posjetilaca ograničen na 80. 
 
Sve dodatne informacije možete dobiti na društvenim mrežama Dana arhitekture, kao i na web stranici www.daniarhitekture.ba