Održan prvi 'jumpthegap talk' susret u Zagrebu

02/03/2017

Uz predstavljanje 'jumpthegap' natječaja održan okrugli stol na temu 'Kupaonice budućnosti'

Zagreb – po prvi puta Zagreb je bio domaćin 'jumpthegap talk' susreta namijenjenog mladim profesionalcima i studentima arhitekture i dizajna iz Hrvatske. Na okruglom stolu održanom na temu: 'Kupaonice budućnosti' na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu etablirani stručnjaci iz područja dizajna i arhitekture podijelili su s prisutnima svoje vizije stvaranja novih, inovativnih i održivih arhitektonsko-dizajnerskih rješenja i koncepata u dizajnu kupaonskih prostora.

Raspravi u Zagrebu prisustvovao je i Josep Congost, direktor Roca Centra za dizajn i inovacije te član žirija ovogodišnjeg, sedmog izdanja 'jumpthegap' natječaja koji je predstavio uvjete za sudjelovanje na natječaju namijenjenom stručnjacima i studentima iz područja dizajna i arhitekture. 
„Pripremiti kupaonske prostore za današnje i sutrašnje potrebe korisnika vrlo je kompleksno i zato je ovo natječaj o novim idejama. Idejama u koje će biti implementirane nove tehnologije. Za sudjelovanje je potrebna inovativna i svježa  ideja koju treba pametno prezentirati i navesti zašto je relevantna za budućnost“, izjavio je direktor Roca centra za dizajn i inovacije, Josep Congost.
 
Studenti i mladi profesionalci do 35 godina svoje sudjelovanja na ovom prestižnom natječaju prijaviti mogu zaključno s 15. ožujka dok je rok za predaju radova i projekata 19. travnja.  Ove godine dodjeljuju se nagrade u iznosu od  26.000 € unutar tri natječajne kategorije što je rekord svih dosadašnjih izdanja. Nagrada u iznosu od 10.000 € dodjeljuje se u kategoriji studenti i profesionalci dok se posebna nagrada dodjeljuje za održivost u visini od  6.000 € od strane Međunarodne zaklade We Are Water (We Are Water Foundation). 
 
Susreti 'jumpthegap talk' održavaju se u različitim gradovima diljem svijeta u organizaciji grupacije Roca te uz suradnju i podršku Barcelona Design Centra BCD za promicanje dizajna s ciljem afirmacije i promocije međunarodnog dizajnerskog natječaja 'jumpthegap'. Sedmo izdanje natječaja za kreativne prijedloge koji donose nove i inovativne koncepte u kupaonice, vodeći se inovativnim rješenjima za predviđanje ljudskih potreba, kao i transformacijom snova i želja korisnika u stvarnost ove se godine podudara i s važnom obljetnicom – 100 godina postojanja španjolske grupacije Roca.
 
U dosadašnjih šest izdanja u međunarodni natječaj uključilo se 112 zemalja s više od 14.600 sudionika koji su prijavili preko 2.300 projekata čime se ovaj natječaj pozicionirao kao jedan od najvažnijih natječaja u dizajnu kupaonskih prostora. Tradicionalno, žiri je sastavljen od arhitekata, dizajnera i profesionalaca predanih razvoju dizajna. Neki od članova žirija bili su predsjednici u prethodnim izdanjima natjecanja, kao što su Benedetta Tagliabue ili Ma Yansong, dok je ovogodišnji predsjednik žirija poznati i priznati arhitekt Patrick Schumacher, direktor Zaha Hadid Architects. 
Više informacija o međunarodnom dizajnerskom natječaju dostupno je na web stranici: http://www.jumpthegap.net/en/
 
O grupaciji Roca
Roca je tvrtka specijalizirana za dizajn, proizvodnju i prodaju proizvoda za kuponske prostore, kao i keramičke podove i zidne obloge za primjenu u arhitekturi, izgradnji i dizajnu interijera. Njezini počeci datiraju iz 1917.godine, kada je obitelj Roca započela izgradnju svog prvog proizvodnog pogona u Gavi (Barcelona). Danas, na stogodišnjicu, tvrtka zapošljava više od 22.600 djelatnika, ima 78 proizvodnih pogona te posluje u više od 170 zemalja diljem svijeta.Ova grupacija, u potpunosti u španjolskom vlasništvu, tržišni je lider u Europi, Južnoj Americi, Indiji i Rusiji. Također je veliki igrač na tržištima Kine i ostatka Azije, Afrike te Bliskog Istoka. Roca je svjetski lider u svom poslovnom sektoru.
 
O BCD-u
BCD Centar za dizajn Barcelona (BCD Barcelona Centro de Diseño) osnovan je 1973. kao centar za promoviranje dizajna. Njegov je cilj promovirati dizajn među tvrtkama kao strateški alat za inovativnost i kompetitivnost te istovremeno predstavljati Barcelonu kao centar dizajna. BCD podupiru Gospodarska komora, Generalitet Katalonije, Ured gradonačelnika Barcelone te Ministarstvo industrije, energetike i turizma.