Oktobarhska konferencija

10/10/2019

Listopad je u znaku kulture i edukacije! 4. godinu za redom, studenti s Odjela za arhitekturu i urbanizam iz Novog Sada organiziraju festival arhitekture, dizajna i umjetnosti – Oktobarh. Svjetski dan arhitekture ( 1. listopada ) obilježen je službenim otvorenjem festivala u prostorijama alternativnog kulturnog centra Dom b612. 
 
Program: 
 
2. – 4. 10. – Radionica SloboDA
 
Jedna od glavnih žarišnih točki Novog Sada postala je tema ove radionice zbog njenog neiskorištenog potencijala i prostorne nelogičnosti. Sudionici su tijekom tri dana rada imali priliku da analiziraju i riješe urbanističke probleme ovog javnog prostora, a kao krajnji rezultat radionice nastaju digitalni crteži i konceptualne makete kao prikaz idejne rekonstrukcije ovog prostora. lzložba radova moći će se razgledati na zatvaranju festivala 27. listopada u Domu b612.
 
5. I 6. 10. – Arhitura / šetnje kroz objekte
U svijetu dobro poznat koncept događaja ’open house’ polako pronalazi svoje mjesto i u Novom Sadu. Tijekom prvog vikenda Oktobarh-a organizirane su šetnje kroz objekte od kulturnog i povijesnog značaja. Šetnje su vodili studenti i građanima se na ovaj način pružila prilika da pogledaju iza vrata objekata koje inače zaobilaze, a koji u sebi kriju bogatu povijest i mnoštvo priča. 
 
12. I 13. 10. – Dani arhitektonskog filma
Projekcije pažljivo biranih igranih i dokumentarnih filmova trebalo bi da gledaoce potaknu na razmišljanje i raspravu o problemima i događanjima u svijetu arhitekture i dizajna. Program je biran tako da prati aktualne teme, kako kod nas tako i u svijetu. Događaj će se održati u Domu b612. Ulaz je besplatan.
 
25. 10. – Tribina OK Talks
Novitet u programu ovogodišnjeg festivala jesu kratka predavanja ’OK Talks’. Događaj je nastao u cilju pružanja prilike studentima i široj javnosti da se bliže upoznaju sa zadovoljstvom i problemima rada u kreativnoj sferi, potičući ih na aktivnu diskusiju s predavačima. Neki od ovogodišnjih gostiju su: Polimorf, Paperstorm, Tim 8, Studio MOBA....Tribina će se održati u Galeriji Macut ( SPENS ) u predviđenom trajanju od 16 do 21 h.
 
26. I 27. 10. – Oktobarhska konferencija
Glavni događaj samog festivala je konferencija koja okuplja goste i predavače iz regije i Europe. Tijekom dva dana trajanja, posjetitelji će imati priliku da se upoznaju sa radom vodećih biroa iz države i šire, kao i da isprate najnovije tokove iz svijeta arhitekture. Svoje prisustvo na ovogodišnjoj konferenciji za sada su potvrdili: Orange architects, FAHR 021.3, Spring Studio, SODA arhitekti i drugi. Ulaznice su dostupne upitom preko FB stranice oktobarh. 
 
Program je podložan izmjenama. O potencijalnim izmjenama programa i svemu drugom možete saznati na facebook stranici, instagram profilu ili upitom na mail (oktobarh@gmail.com).
 
Oktobarh su podržali: Fondacija 2021, OPENS, arh.ns, Dom b612, DaNS, Baldini studio, Studio Arsa i drugi.