Organ Vida 8 / 13. - 24. rujna 2016.

 

16/08/2016

Međunarodni festival fotografije Organ Vida ove godine ostvaruje svoje osmo izdanje na temu Otkrivanja.

Tradicionalno, deset najboljih projekata izabrano je putem javnog natječaja na kojemu međunarodni žiri sastavljen od eminentnih imena iz svijeta fotografije odabire najbolje autore.O finalistima su ove godine odlučili Louise Clements (UK), Lea Vene (CRO), Simon Norfolk (UK), Philip Toledano (UK/USA), Donald Weber (CAN) i Gillian Wearing (UK).

Sredinom rujna, odnosno, tijekom dva tjedna festivala, deset najboljih projekata izložit će se na glavnoj festivalskoj izložbi u Francuskom paviljonu, u suradnji s Kulturom promjene SC, dok će drugih deset pohvaljenih projekta biti prikazano na velikoj projekciji na javnim površinama.

Ovogodišnje, osmo po redu izdanje festivala održat će se od 13. do 24. rujna i satelit programom će ujediniti gradske, kulturne i urbane sadržaje. Najveći dio programa odvijat će se u Francuskom paviljonu, Akademiji likovnih umjetnosti, ORIS kući arhitekture, Galerijama Kranjčar i Greta, Dokukinu KIC, Kinoklubu Zagreb te na otvorenim javnim površinama.

Žiri festivalskog natječaja Otkrivanja i ove je godine sastavljen od međunarodnih stručnjaka, umjetnika i festivalskih direktora koji će u rujnu posjetiti festival u Zagrebu. Održat će zanimljiva predavanja i radionice te predstaviti svoj vlastiti rad i upoznati se s drugim umjetnicima te razgovarati s posjetiteljima.

Oni su:

Simon Norfolk, jedan od najvažnijih dokumentarnih fotografa današnjice koji je dokumentirao neke od najgorih ratnih zona na svijetu, kao i područja zahvaćena izbjegličkim krizama. Dobitnik je brojnih nagrada, a njegovi radovi izloženi su u postavama galerija kao što su The Museum of Fine Arts u Houstonu, The Getty u Los Angelesu i Tate Modern.

Louise Clements, kustosica  i umjetnička ravnateljica QUAD-a, centra za suvremenu umjetnost, film i nove tehnologije u Derbyju te direktorica Međunarodnog festival fotografije FORMAT.

Phillip Toledano, američko -britanski kontroverzni fotograf koji u mediju varira od fotografije i instalacije do skulpturi i slikarstva. Izdao je nekoliko knjiga, a zastupaju ga neke od najvažnijih muzeja i galerija u svijetu.

Donald Weber, kanadski fotograf fokusiran na utjecaje svjetske moći, dobitnik brojnih nagrada, uključujući dvije World Press Photo Awards te je član fotografske agencije VII Photo i profesor na nizozemskoj Royal Academy of Arts.

Lea Vene, hrvatska povjesničarka umjetnosti, kulturalna antropologinja i teoretičarka mode, koja radi kao kustosica u galeriji Miroslav Kraljević te asistentica na TTF-u.

Gillian Wearing, engleska fotografkinja i video umjetnica, koja koristeći fotografije i video za bilježenje ispovijesti običnih ljudi, istražuje nejednakosti između javnog i privatnog života, između individualnog i kolektivnog iskustva..

U okviru ovogodišnje teme Otkrivanja, festival Organ Vida obraća se autorima koji u svojim fotografskim istraživanjima raskrinkavaju vlastite načine gledanja, propituju iskustvo i reprezentaciju autentičnosti i konstrukciju vizualne istine. Prema tekstu natječaja autorice Lee Vene, polazeći od pretpostavke da se gledatelji imaju pravo informirati o temama od javnog interesa, ovogodišnjim natječajem festival Organ Vida zanima kako se autori kroz medij fotografije suočavaju s nepoznatim, nezabilježenim i neizrečenim transformativnim i svakodnevnim iskustvima, osobnim i tuđim sudbinama, društvenim i intimnim borbama ili životnim spoznajama. Stoga Organ Vida poziva zainteresirane autore da usmjere pažnju na osobne interpretacije procesa otkrivanja te kako ga prepoznaju, osvještavaju i dokumentiraju kroz vlastitu fotografsku praksu.

Organ Vida je dvotjedni međunarodni festival fotografije koji se održava svake jeseni u Zagrebu. Okuplja mlade, suvremene međunarodne fotografe sa zajedničkim ciljem unaprjeđenja umjetnosti i suvremene fotografske prakse, te također želi potaknuti razgovore o ključnim i globalno-društveno političkim pitanjima. Interaktivnost, inovativnost, kreativnost i inkluzija su u središtu onoga što čini Organ Vida tako uspješnim festivalom - omogućujući mu da postane najveći i najrecentniji godišnji fotografski događaj u jugoistočnoj Europi.

Festival podržavaju Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport, Turistička zajednica Grada Zagreba.

Veliko otvorenje festivala i izložbe finalista: 13. rujna 2016.

Festivalski tjedan s intenzivnim programom: 13.09. - 17.09. 2016.

Ukupno trajanje fesivalskih izložbi: 13.09. - 24.09. 2016.

LOKACIJE

Francuski paviljon
Akademija likovnih umjetnosti
Oris Kuća arhitekture
Galerija Kranjčar
Galerija Greta
Dokukino KIC
Kinoklub Zagreb
Javne površine

PARTNERI FESTIVALA

Kultura promjene SC
Akademija likovnih umjetnosti, Sveučilište u Zagrebu

U Oris Kući arhitekture održat će se radionica Rizična posla (ne doista): Ekonomija pripovijedanja s Donaldom Weberom.

Više informacija o radionici i prijavama nađite ovdje.

organvida.com