Otvorenje izložbe: Đuro Janeković u Milanu

 

25/07/2016

U ponedjeljak, 1. kolovoza 2016. u 19h u prostoru nekadašnje crkve svetog Carpoforoa u Milanu u organizaciji Akademije likovnih umjetnosti Brera otvara se izložba fotografija Đure Janekovića pod nazivom Đuro Janeković: Hrvatski fotograf - Europski umjetnik.

Nakon uspješne prezentacije u Rimu (Palazzo di Venezia, 2013. - 2014.) i u Bariju (Castello Svevo, 2014.), izložba radova zagrebačkog fotografa Đure Janekovića snimljenih u razdoblju od 1932 do 1935 godine sada stiže u Milano. Široki je raspon motiva, tema, snimaka i perspektiva koje je Janeković zabilježio svojim objektivom. Preko ovih fotografija posjetitelji gledaju prema drugoj strani Jadrana i još dalje prema Zagrebu u 30-ih godinama prošlog stoljeća. Ova prezentacija važnog segmenta hrvatske fotografske baštine, u organizaciji Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Milanu, još je jedna potvrda uzajamnih veza prijateljstva i razmjena između Italije i Hrvatske. Ta veza se u ovoj prigodi obnavlja posredstvom fotografije, za čiju je povijest i estetske kvalitete Milano oduvijek gajio izuzetan senzibilitet.

Domaćin je ovaj put prestižna Akademija likovnih umjetnosti Brera koja izložbu predstavlja u dostojanstvenom prostoru nekadašnje crkve Sv. Carpofora u samom srcu grada. Taj prostor, sada u novoj, suvremenoj funkciji, doprinijeti će oživljavanju ozračja Zagreba iz vremena kada ga je snimao Janeković.

Radovi Đure Janekovića (1912.-1989.) donedavno su bili potpuno nepoznati u kontekstu hrvatske, ali i europske fotografije, premda je Janeković u dvadesetim i tridesetim godinama 20. stoljeća bio važan protagonist zagrebačke umjetničke scene te svjedok i promicatelj europskog modernizma. Svojim fotografijama Janeković postaje kroničar života grada Zagreba na svim razinama, od predgrađa do reprezentativnih ulica, od dama i balerina do siromaštva i prikaza društvenih margina.

Izložba ostaje otvorena do 13. kolovoza 2016.