Otvorenje izložbe: Energetske točke Beograda

 

04/05/2016

Izložba Energetske točke Beograda otvara se ovaj četvrtak, 5. svibnja 2016, u 19 sati u Kulturnom centru Beograda, Kneza Mihaila 5.

Izložba predstavlja viziju Beograda u bliskoj budućnosti. Istražuje energetski potencijal određenih gradskih lokacija u kontekstu konstantne mijene, u potrazi je za kreativnim rješenjima uz neizbježna ograničenja, razmatra mogućnosti obnove s ciljem poboljšanja kvalitete života, racionalno korištenje prostora, uštede energije, ali da se pritom ipak ostvari užitak u arhitekturi (Bernard Tschumi).

Urbana joga, Ana Humljan (Slovenija)

Urbana joga se sastoji od serije fotografija, video materijala i teoretskog istraživanja predstavljenog u knjizi fotografija. Fotografije Urbane joge su metafore za načine na koje se naša tijela identificiraju i reagiraju na prostor oko nas, dok se krećemo kroz prostor, mi ga podsvjesno mjerimo i imitiramo koristeći sva naša osjetila. Serija fotografija Urbana joga nastala je u suradnji s lokalnim fotografima. Urbanu jogu Beograd načinio je Dušan Djordjević.

Bartebly u Beogradu, Miloš Kosec (Slovenija)

Izložba Bartleby u Beogradu pokušava relativizirati ideju ruševina i dijelova gradova koji propadaju unutar gradova. Konvencionalni imaginarij ratnih ruševina i postindustrijskih pustopoljina susreću se s poduzetničkim idejama razvoja potencijala i praznim novogradnjama. Bartebly u Beogradu istražuje mogućnosti arhitektonske izjave Ipak ne bih kao način otpora – eliminirajući prošle i buduće potencijale i pritom omogućavajući okupaciju sadašnjosti.

Prostori između, S.O.B.A. Studio (Srbija)

U skladu s opservacijom filozofa Georga Simmela, najveći problem modernog svijeta je borba pojedinca u obrani vlastite autonomije u sukobu sa snažnim društvenim silama koje uništavaju cjelovitost naših unutrašnjih svjetova: prostor između predstavlja priliku da se inkorporira određeni prostorno programski okvir kroz sustav nagovještaja u unutarnji život osobe, utječući i mijenjajući ga pritom. Mogućnost arhitekture da ponudi pukotine prema vlastitom iskustvu, željama i sjećanjima, omogućuje širenje realnog kroz imaginarni svijet, objektivnog kroz subjektivni. Prikazani projekti proizlaze iz namjere da se ovi mamci ponude unutar arhitektonskih, prostornih i programskih okvira koji će preuzeti intimne reakcije koje mobiliziraju naše kreativne mogućnosti i kroz koje se uspostavlja razgovor s određenim okolišnim terminima.                        

Future Architecture je prva paneuropska platforma za arhitekturu, muzeje, festivale i producente; donošenje ideja o budućnosti gradova i arhitekture bliže široj publici.

Ciljevi:

- Promisliti budućnost. Istaknut ćemo talentiranu generaciju u nastajanju iz različitih disciplina i istražiti i podijeliti ideje o budućnosti gradova i arhitekture.
- Razmijeniti. 14 organizatora iz 13 zemalja stvorit će paneuropski program, posjetiti kreativce u nastajanju i prezentirati svoje ideje na izložbama, konferencijama, predavanjima i radionicama, u publikacijama i na portalima.
- Podići svijest. Platforma će složena pitanja objasniti na razumljiv način i promicati održivi životni okoliš.
- Izgraditi predanost. Future Architecture European Quality Label prepoznaje organizatore koji rade s kreativcima u usponu te njihovu predanost ciljevima platforme.

The Future Architecture Platform uvodi i potiče inovaciju, eksperiment i ideje generacije koja će projektirati arhitekturu i izgraditi Europske gradove u nadolazećim godinama. Platforma potiče arhitekturu, kulturu, znanje i društveni kapital kroz zajedničku platformu.

Voditeljica projekta za Oris Kuću arhitekture je arhitektica i kustosica Ana Dana Beroš.

TKO JE DIO FUTURE ARCHITECTURE PLATFORME?

Organizacija: Museum of Architecture and Design, Ljubljana (SI);

Članovi: 
Oris House ofArchitecture, Zagreb (HR)
Museum of Architecture in Wrocław (PL)
Belgrade InternationalArchitecture Week (SR)
National Museum of XXI Century Arts, Rome (IT)
House of Architecture,Graz (AT)
Copenhagen Architecture Festival (DK)
Tirana Architecture Week (AL)
DesignBiotop, Ljubljana (SI)
Lisbon Architecture Triennale (PT)
Ruby Press, Berlin (DE);

Pridruženi članovi: 
Swiss Architecture Museum, Basel (CH)
Prishtina Architecture Week (RKS)
CANactions, Kiev (UA)

futurearchitectureplatform.org

The European Commission support for the production of this publication does not constitute an endorsement of the contents which reflects the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.