Otvorili smo izložbu Álvara Size i Marije Antónije Siza!

17/06/2016

U subotu 11. lipnja 2016. godine u Oris Kući arhitekture otvorili smo izložbu grafika portugalskog arhitekta Álvara Size i njegove pokojne supruge Marije Antónije Siza. Na otvorenju nam se pridružio i arhitekt Siza koji je prisutne razveselio druženjem i potpisivanjem popratnog kataloga.

Fotografije s otvorenja možete pogledati ovdje.

Osim dva kataloga, koja u paketu možete kupiti po cijeni od 30 kuna, Oris Kuća arhitekture priremila je za vas i potpisane grafike Alvara Size, tri motiva, svaki u cijeni od 975 kuna te mapu otisaka crteža u cijeni od 2500 kuna.

Crtež Álvara Size prikazuje religioznost kao kazalište ljudskosti. Ova dramatična priča o društvenim poremećajima i nadama, može mu (i nama) poslužiti kao ogledalo. Ali, upravo zato da bi ostao vjeran ljudskom, između redova njegovih linija možemo iščitati neupitnu pulsirajuću zagonetku.

José Tolentino Mendonça, iz kataloga izložbe

Maria Antonia Siza razvila je vlastiti vokabular pri čemu nije isključila mogućnost određenog manirizma. Slični likovi u sličnim konstelacijama često se pojavljuju te pri tom nastaju naznake tematskih cjelina. Ne možemo previdjeti bliskost sa teatrom – protagonisti dramatičnih prizora često su kostimirani, a gestika kao da je određena uputama nekog nevidljivog režisera.

Vera Grimmer, iz kataloga izložbe

Izložba će ostati otvorena kroz cijelo ljeto do 31. kolovoza 2016.