Pasivne kuće – gradnja budućnosti

13/12/2017

 
Prema informacijama sadržanim u direktivi Europskog parlamenta 2010/31, zgrade su odgovorne za 40% ukupne potrošnje energije u Europskoj uniji. Stoga su smanjenje potrošnje energije i korištenje energije iz obnovljivih izvora u zgradarstvu važne mjere koje su potrebne da bi se smanjila energetska ovisnost Unije i emisije stakleničkih plinova. Smanjenje potrošnje energije i povećanje korištenja energije iz obnovljivih izvora također ima važnu ulogu u promicanju sigurnosti opskrbe energijom i tehnološkog razvoja te otvaranju radnih mjesta i mogućnosti regionalnog razvoja, posebno u ruralnim područjima.
 
Izgradnjom pasivnih kuća, moguće je postići značajne uštede energije i CO2 u usporedbi s dosadašnjim načinom gradnje. Pasivne kuće su stambeni objekti čiji je krajnji cilj da se primjenom najstrožih načela energetske učinkovitosti smanji potrošnja energije, a da se s druge strane dobije prostor ugodan za svakodnevni život. Ušteda energije kod pasivnih kuća iznosi i do 80% u odnosu na kuće izgrađene prema uobičajenim standardima gradnje. U Europi do sada postoji već 150 000 pasivnih stambenih i poslovnih zgrada, bolnica, dječjih vrtića, sportskih dvorana i slično, dok je kod nas ova priča još u početnoj fazi.  Iz tih razloga FEAL je odlučio da će jedan dio svojih kapaciteta ubuduće usmjeriti prema razvoju novih sistema koji će zadovoljiti stroge standarde za pasivne kuće, a prvi takav sistem nazvan je Termo 85 PA. 
 
Sistem Termo 85 PA je namijenjen za izradu prozora i balkonskih vrata visoko izoliranih objekata, koji  ispunjava i najstrože kriterije u pogledu energetske učinkovitosti, odnosno zadovoljava standarde pasivne kuće Uw ≤ 0.80 W/m2/K.
S koeficijentom prolaza topline kroz okvir Uf = 0.75 W/m2/K, u kombinaciji s troslojnim staklom Ug = 0.70 W/m2/K  i odgovarajućim distancerom stakla ukupan koeficijent prolaza topline kroz prozor (dimenzija pr.EN 10077-2 1230x1480 mm) iznosi Uw = 0.78 W/m2/K,  što sam sistem svrstava u proizvode koji su kompatibilni za ugradnju u pasivne kuće, a rezultat svega je potvrda od strane Passive Houses Institute  (PHI)  - Darmstadt Germany. 
 
Kako bi se dobili ovakvi rezultati, odnosno radi poboljšanja toplinskih karakteristika (smanjenja toplinske provodljivosti), kod ovog sistema osim konstrukcije samih profila koristili su se i najsuvremeniji materijali, s vrlo niskim koeficijentom prolaza topline λ (W/mK): 
- poliamidne trake nove generacije, 
- termoizolacijska ispuna po opsegu stakla, 
- termoizolacijska ispuna u komorama profila, 
- koekstrudirane brtve.  
 
 
Tehničke karakteristike sistema: 
 
Dubina okvira: 85 mm 
 
Dubina krila: 93 mm 
 
Dubina ispune: 46 mm 
 
Poliamidne trake: 54 mm 
 
Ug = 0.52 W/m2/K 
 
Uf = 0.75 W/m2/K 
 
Uw = 0.67 W/m2/K