Područja doticaja: arhitektura Graza i Zagreba

04/06/2018

Područja doticaja: arhitektura Graza i Zagreba naziv je izložbe koja se otvara 5. lipnja 2018. na 2. katu prostora za povremene izložbe MSU-a.
 
Izložba je suradnički projekt Kunsthausa iz Graza i MSU-a, a žele se prikazati srodnosti između suvremene arhitekture koja je oblikovala Graz, zagrebačke arhitekture modernizma te međunarodnih urbanističkih prožimanja i utjecaja koji su oblikovali promišljanja urbanista i arhitekata u oba grada. Izložba stavlja naglasak na neobično smiona i inovativna djela štajerskih arhitekata koja su izazvala međunarodnu pozornost struke te postala važnim djelom globalnog arhitektonskog naslijeđa. Izložba će prikazati makete, 3D modele, fotografije, video-rekonstrukcije i skice arhitekata i suvremenih umjetnika. Srž izložbe čine radovi koji promišljaju utopijsku i ekspresionističku arhitekturu Štajerske, socijalno stanovanje u Grazu i okolici te utjecaj novih tehnologija na oblikovanje prostora od 60-ih godina do danas. Uz arhitekte poput Colina Fourniera i Petera Cookea – autore proslavljenoga Kunsthausa, predstavljamo i radove štajerskih vizionara poput, Bernarda Hafnera, Konrada Freya ili Volkera Gienckea. MSU će usporedno predstaviti radove domaćih arhitekata i umjetnika: Andrije Mutnjakovića, Vjenceslava Richtera, Gorana Trbuljaka, Borisa Bućana, Bojana Gagića, Darka Fritza. Svi ti autori tematiziraju odnose arhitekture i vizualne umjetnosti, odnosno potencijale arhitekture i urbanističkog oblikovanja u izgradnji kvalitetnijeg života svakog pojedinca. 
 
Dakle, iako arhitekture Graza i Zagreba posjeduju različite povijesti, posljedično i različite morfološke odlike, muzeji Graza i Zagreba postali su mjesta susreta gdje se razlike uvažavaju, istražuju i potiču.
 
Izložba i katalog ostvareni su uz potporu Grada Zagreba, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Austrijskog kulturnog foruma, Wiener osiguranja Vienna Insurance Group, Turističke zajednice Grada Zagreba i Erste&Steiermärkische Bank.
 
Više informacija potražite ovdje.