Poziv: Međunarodni skup Igra u prostoru

21/09/2016

Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata organizira međunarodni stručni skup Igra u otvorenom prostoru koji će se održati u Zagrebu, u Hotelu International – dvorana Grand Salon, 11. listopada 2016. od 8:30 do 18:30 sati, dok će se popratna izložba Zelena infrastruktura otvoriti u prostorijama ZG Foruma u 19:30h u Gajevoj 27 u Zagrebu.

Kako bi podigli svijest o problemu i educirali zainteresiranu stručnu javnost o principima i trendovima, Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata, organizira međunarodni stručni skup pod nazivom Igra u otvorenom prostoru kojim će se sveobuhvatno obraditi problematika igre djece u otvorenom prostoru na formalnim i neformalnim dječjim igralištima. Stručni pokrovitelj ovog skupa je renomirana tvrtka iz Danske, Kompan. Koji su to trendovi u planiranju i oblikovanju prostora za igru? Primjena recikliranih materijala u uređenju igrališta kao nužnost ili moda? Kako možemo planirati i dizajnirati sigurna dječja igrališta? Kako mi kao stručnjaci možemo odgovoriti na pitanje sigurnosti prostora za dječju igru? Koji su to novi europski standardi i zakonska regulativa? Kakve su sprave koje očekujemo u budućnosti u prostorima za dječju igru, i što možemo ponuditi djeci s poteškoćama u razvoju? S tim u vidu, ovaj skup okuplja krajobrazne arhitekte, dizajnere, planere, sociologe, pedagoge, edukacijske rehabilitatore, zdravstvene radnike, psihologe i relevantne predstavnike institucija odgovornih za planiranje i izgradnju prostora za djecu. Kljucni govornici skupa ce predstaviti igru s aspekta svog stručnog djelovanja, a očekuju se renomirani predavači iz Danske i Njemačke te iz Slovenije i Srbije. Iz Danske dolazi Jeanette Fich Jaspersen, međunarodna menadžerica tvrtke Kompan, koja je svjetski nositelj trendova u dizajniranju sprava za dječju igru. Jaspersen ce predstaviti najnovije trendove u planiranju i oblikovanju prostora za dječju igru te održati dva glavna predavanja. Dr. med. Ranko Rajović, renomirani stručnjak sa područja neuroendokrinologije, član Upravnog odbora MENSE i predsjednik Mensina svjetskog Odbora za darovitu djecu, dat će svoj doprinos u vidu predavanja koje će se baviti značajem okruženja za razvoj kognitivnih sposobnosti. Iz Slovenije u goste nam stižu vrsne projektantice i planerke dječjih igrališta, krajobrazne arhitektice, Urška Kranjc, Maja Simoneti i Petra Vertelj, koje će predstaviti nove trendove u promišljanju planiranja i oblikovanja prostora za dječju igru. Iz Srbije stiže krajobrazni arhitekt, stručnjak za sigurnost dječjih igrališta, koji će naglasiti važnost pravilnog odabira biljnog materijala na dječjim igralištima, krajobrazni arhitekt, Uroš Brzaković.

Ovaj događaj završavamo otvorenjem međunarodne izložbe Društva krajinskih arhitektov Slovenije, Udruženja pejzažnih arhitekata Srbije i Hrvatskog društva krajobraznih arhitekata, pod nazivom Zelena infrastruktura, gdje će se predstaviti radovi triju država sa područja krajobrazne arhitekture. Ovo je gostujuća izložba koja se ove godine u svibnju otvorila u Ljubljani, u organizaciji Društva krajinskih arhitektov Slovenije. Uz brojne uzvanike koji će otvoriti izložbu, međunarodno druženje zatvorit će se uz prigodni domjenak. Otvorenje izložbe će se otvoriti u prostorijama ZG Foruma, na adresi Gajeva 27 u Zagrebu, s početkom u 19:30 h. Izložba će biti otvorena do 22.10.2017. te se može razgledati u radno vrijeme ZG Foruma.

Skup se boduje od strane Hrvatske komore arhitekata u sklopu stručnog usavršavanja.
Skup se boduje od strane Hrvatske komore zdravstvenih radnika (Strukovni razred za djelatnost radne terapije) sa 14 bodova za aktivno sudjelovanje i 12 bodova za pasivno sudjelovanje.
Skup će se bodovat i od strane sljedećih komora: Hrvatska psihološka komora, Hrvatska komora fizioterapeuta, Hrvatska komora edukacijskih rehabilitatora, Hrvatska komora socijalnih radnika i Hrvatska komora inženjera graditeljstva. Broj bodova objavit će se naknadno.

Prijave na skup su otvorene na www.hdka.hr i moguće su uz uplatu kotizacije, dok je ulaz na izložbu slobodan.