Predavanje - Josep Lluís Mateo: CITY AND ARCHITECTURE

05/06/2017

Praksa arhitekture nakon svega proizvodi predmete,
građevine i prostor–stvarnosti. Oni su ključni  
pri procjeni valjanosti neke ideje ili smislenosti nekog pristupa. 
 
Na kraju, arhitektura, koja je intelektualna aktivnost,
postaje naizgled nepromjenjiva, otporna činjenica. 
Izvan određenja dobra i zla. 
 
 
Josep Lluís Mateo je arhitekt iz Barcelone međunarodno značajnom projektantskom i graditeljskom praksom, profesor doktor emeritus arhitektonskog projektiranja na ETH Zürich gdje je s velikim uspjehom predavao dvadeset godina. Bio je gost profesor na GSD Harvard. Član je Reda arhitekata Pariza, Švicarskog udruženja inžinjera i arhitekata (SIA) i Katalonske komore arhitekata (COAC). 
Sa svojim globalno prisutnim projektantskim uredom mateoarquitectura povezuje inteligenciju i umjetničko htijenje s pragmatizmom i objektivnošću, o čemu zorno svjedoče realizacije Kongresnog centra CCIB i Katalonske filmoteke u Barceloni, Deutsche Bundesbank u Chemnitzu, stambenih blokova u Parizu, Bordeauxu, Nici, Centra za umjetnost Castelo Branco u Portugalu, ulaznog paviljona Nacionalne galerije u Pragu i mnoge druge. Njegovi projekti od kojih su mnogi dobiveni na natječajima često su nagrađivani, izlagani (MOMA New York, Galerie d’Architecture Paris i drugdje), te publicirani u časopisima i monografijama više izdavača (Electa, Poligrafa, Actar i drugi). Bio je urednik časopisa Quaderns 1980-tih; u njegovim najboljim vremenima, kad je od lokalnog glasila postao svjetski relevantan čimbenik koji je arhitektonskoj javnosti predstavio Rema Koolhaasa, Herzoga & de Meurona i Wima Wendersa. Projektiranje i gradnja s jedne strane, te promišljanje arhitekture, podučavanje i publicistika za profesora Matea su neodvojive dionice istog poduhvata. Tako knjige kojih je autor, urednik ili ko-autor nisu samo ukras, nego sastavni dio prakse arhitekta i profesure arhitektonskog projektiranja: Bauen und Denken (Quart, Luzern 2002), Textos Instrumentales (Gustavo Gili, Barcelona 2007), Middle East: Landscape, City, Architecture (Park Books, Zurich 2013), Earth – Water – Air – Fire (Actar, Barcelona 2014), Facts (Actar, Barcelona 2016) i druge.    
 
CITY AND ARCHITECTURE naslov je predavanja koje će Josep Lluís Mateo održati na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u ponedjeljak, 5. lipnja u velikoj dvorani (soba 81) s početkom u 19.00. Ovo će biti zadnje od tri predavanja o vlastitom radu u svjetlu triju paradigmi: vremena, prirode i grada. U predavanju ABOUT MY WORK održanom u Crown Hall na Illinois Institute of Technology u Chicagu u ožujku ove godine opisao je svoj rad kao utrku s vremenom. Predavanje NATURE + ARCHITECTURE, o odnosu vlastite arhitekture s prirodnim elementima održao je u svibnju na AHO Školi za arhitekturu i dizajn u u Oslu. Nekad davno, Aaron Betsky opisao je Josepa Lluísa Matea kao “prljavog realista” koji poput filmskog režisera otkriva stvarne prostore grada. O tome će biti riječ na zagrebačkom predavanju pod motom: Project versus Object Composition Rules. (K. Ivanišin)