Predstavljanje knjige Misao u arhitekturi: Velimir Neidhardt

05/06/2018

Čast nam je pozvati Vas na predstavljanje knjige Misao u arhitekturi: Velimir Neidhardt urednika i autora koncepta izdanja dr. sc. Alena Žunića.
 
Predstavljanje će se održati u četvrtak, 7. lipnja 2018. s početkom u 18 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 14 u Zagrebu, a nakon uvodne riječi predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademika Zvonka Kusića o knjizi će govoriti recenzenti akademik Andrija Mutnjaković, akademik Mladen Obad Šćitaroci i izv. prof. dr. sc. Zlatko Karač.
 
Arhitektonski opus akademika Velimira Neidhardta, jednoga od ključnih protagonista hrvatske kasne moderne čija su djela obilježena i decentnim refleksijama na postmodernu, metabolistički i high-tech izričaj, često je nagrađivan i objavljivan, a neke od njegovih realizacija već danas su uvrštene u antologije naše novije arhitekture. Od projekta Nacionalne i sveučilišne knjižnice, zgrada ‘INA-Trgovine’ ili ‘Croatia osiguranja’, do nedavno završenoga novog terminala Međunarodne zračne luke Zagreb, Neidhardt je na tragu svoga ranoga urbanističkog iskustva pokazao nenadmašno umijeće kreiranja arhitekture velikog mjerila. Istovremeno s projektantskim djelovanjem postupno je gradio i vlastiti teorijski opus – arhitektonsku misao koja se razvijala kroz brojne objavljene diskusije, znanstvene članke, kritike i osvrte, strukovne manifeste i knjige...
 
Od prvoga njegova objavljenog teksta napisanog 1968. do danas, tijekom 50 godina djelovanja teorijski je diskurs postao neizostavan dio Neidhardtova stvaralačkog prosedea, a ideja ova knjige jest pružiti cjelovit kritički uvid u tu opsežnu i plodnu sferu njegove pisane riječi. Brojni danas već nedostupni, stariji ili zagubljeni tekstovi rasuti u periodičkim, zborničkim i monografijskim publikacijama (dijelom i u inozemstvu) u ovoj su knjizi objedinjeni i ponuđeni za novo čitanje u novome sadržajnom kontekstu primjerenim za današnji trenutak. Uz 90 autorskih tekstova, knjiga u zasebnoj cjelini donosi i deset intervjua koji s ležernijom, razgovornom formom ideje i misli Velimira Neidhardta prezentiraju na živ i zanimljiv način, blizak širem krugu čitatelja. Usto, u publikaciju je uključeno i dvadeset odabranih tekstova uglednih kritičara i teoretičara koji su pisali o Neidhardtovim djelima kako bi se ‘metodom retrospekcije’ iznova mogao pratiti valorizacijski slijed njegova pozicioniranja u hrvatskoj arhitekturi i urbanizmu.