SUPEUS Case Study 2019

 

12/11/2019

I ove godine, 9. put po redu, SUPEUS organizira svoj projekt SUPEUS Case Study, koji će se održati 9., 10. i 11. prosinca na već poznatim lokacijama: Fakultetu elektrotehnike i računarstva, Fakultetu strojarstva i brodogradnje  te Arhitektonskom i Građevinskom fakultetu.
 
Sam projekt, odnosno natjecanje koncipirano je u tri radionice, na FER-u, FSB-u i Arhitektonskom, tj. Građevinskom fakultetu. Radionice se sastoje od dva dijela. U prvom dijelu studenti slušaju predavanje renomiranih stručnjaka iz svijeta energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije i održive gradnje, dok u drugom dijelu, podijeljeni u timove od dvije do tri osobe, rješavaju zadatak vezan za temu predstavljenu predavanjem. Na svakoj radionici najbolji timovi osvajaju vrijedne nagrade, dok smo za tim sa najviše osvojenih bodova na sve tri radionice pripremili i posebnu nagradu kako bi naglasili interdisciplinarni duh natjecanja.
 
Cilj projekta je približiti studentima konkretne primjere problema i zadataka iz prakse te ih na zanimljiv i jednostavan način, uz pomoć stručnih predavača, upoznati s aktualnim temama iz područja kojima se Udruga bavi. Podjelom studenata u timove potiče se interdisciplinarni timski rad, koji u većini slučajeva nije prisutan tijekom samog studentskog obrazovanja.
 
„SUPEUS Case Study 2019.“ 9. 12. – 13. 12. 2019. god.
 
FSB – 09. 12. 2019. – Hlađenjem do informacija
Za neprestano funkcioniranje podatkovnih centara egzistencijalni su optimalni uvjeti u prostoru gdje se nalazi računalna oprema. Postizanje ovakvih uvjeta ostvaruje se i zrakom hlađenim sustavom. Cilj ove radionice upoznati je studente s osnovama sustava hlađenja zrakom te njegovim osnovnim proračunom i tehničkim specifičnostima velikih potrošača kao što je podatkovni centar.
 
FER – 10. 12. 2019. –  Skladištenje informacija skladištenjem energije iz OIE
Podatkovni centri su kompleksni sustavi sa specifičnim energetskim potrebama. Cilj radionice je povećati im energetsku učinkovitost koristeći OIE u kombinaciji s pohranom električne energije kako bi se zadovoljile sve potrebe objekta. 
 
AF/GF – 11. 12. 2019. – Živi vatrozid
Zaštitom podataka online smo već davno upoznati, ali kako fizički zaštiti podatke od nepogode poput požara koji su mogući u podatkovnim centrima? S ciljem edukacije, studentima će se približiti protupožarna zaštita specifičnog objekta koji sadržava vrlo vrijednu opremu i neprocjenjive podatke. Najbolja protupožarna rješenja uzimaju u obzir specifični dizajn svake građevine te su uz održavanje ključni u omogućivanju sigurne evakuacije, kombinirajući aktivne i pasivne mjere. 
 
Svečano proglašenje pobjednika, 13. 12. 2019.
Uz svečano proglašenje pobjednika i uručenje nagrada, u petak će biti predstavljena rješenja zadataka svih radionica. Uz to, studentima će se u sklopu programa proglašenja kroz stručno ili promotivno predavanje predstaviti tvrtke suradnici na projektu.

Više informacija o projektu na https://scs.supeus.hr/