Svjetlo bez vidljive svjetiljke

 

25/05/2020

Nime, dizajn Deana Skire za Delta Light
 
 
Svjetiljka Nime, iz nove next level kolekcije belgijskog proizvođača Delta Light, najnoviji je proizvod čiji dizajn potpisuje Dean Skira. Skirine svjetiljke rezultat su dizajna željenog svjetlosnog efekta i točno određene forme svjetla. Nime stoga nije uobičajen downlighter, Nime je rasvjetni instrument koji arhitektima i dizajnerima omogućava potpunu integraciju rasvjete u arhitekturi uz precizno usmjeravanje i regulaciju svjetlosnog snopa, intenziteta, nagiba svjetla; sve to kroz 10 mm otvora u stropu. Nime je također odličan odabir i rješenje za ugradnju u kose stropove pošto je svjetiljku moguće usmjeravati kroz otvor bez da dijelovi svjetiljke izviru iz plafona. Nakon ugradnje, poklopac svjetiljke se oboji u istu boju stropa i time ona postaje nevidljiva. Minijaturni otvor skriva sofisticiran rasvjetni alat koji, zahvaljujući specijalno razvijenim optikama, omogućava fino podešavanje svjetla.
 
Naziv svjetiljke nastao je igrom riječi istarskog dijalekta ni me – nema me! Pomalo metaforički nagovještava njenu osnovnu karakteristiku, a to je fizička odsutnost, uz vrlo osjetnu prisutnost u formi svjetla. Kojoj formi svjetla? U arhitektonskoj rasvjeti svjetlo ima mnogo oblika: prva forma je izvor svjetla, druga je nevidljiva svjetlost koja izlazi iz izvora, treća je oblik osvjetljenog objekta, četvrta je oblik sjene koja se stvara iza osvjetljenog objekta. Peta, i najvažnija, je forma posljedice, koji sadrži sve prethodne oblike, i utječe na način kako doživljavamo prostor. Osnovno načelo dizajna Nime je u potpunosti sadržano u petoj formi svjetla. Nevidljivo, ali prisutno, prisutno, ali nevidljivo. Savršeno svjetlo. 
 
Nije jednostavno zamislit nešto što je nevidljivo, poput glazbe ili svjetla, međutim glazba i svjetlo imaju slične karakteristike. Nevidljivi su, ali utječu na nas i naše emocije. „Oduvijek sam želio dizajnirati vidljivo svjetlo iz svjetiljke koja je nevidljiva u prostoru. Svi moji dosad realizirani proizvodi imaju izraženu tu tendenciju u dizajnu. Motivacija mi je pobuditi osjećaj ugodnog doživljaja svjetla i time utjecati na dobrobit ljudi i njihovo opće zadovoljstvo koje proizlazi iz boravka u tom prostoru. Skrenut pažnju na ambijent i okruženje, atmosferu, umjesto na svjetlo ili svjetiljke. Zato uvijek i tvrdim da svjetlo nije bitno za arhitekturu, već za ljude koji u njoj žive.“– pojasnio je Dean Skira.

Suradnje dizajnera svjetla s proizvođačima svjetiljki su se pokazale iznimno uspješne jer uvažavaju dizajnersku viziju i iskustvo, dok su proizvođači u mogućnosti tu viziju prenijeti u realnost i proizvest proizvod za šire tržište. Suradnja Deana Skire i Delta Lighta vezana za razvoj proizvoda započela je s dizajnom Polesana, modularnog rasvjetnog stupa koji je osvojio German Design Award, te Dezeen, LDA i Lux preporuke za korištenje u vanjskim projektima rasvjete. Nastavila se ovogodišnjom realizacijom napredne uredske svjetiljke Conform s izvorima svjetla koji simuliraju spektar sunčeve svjetlosti kako bi utjecali na budnost i regulirali cirkadijski ritam, te s  Nime koja je najnoviji dizajn i patentirana tehnologija u kojoj optike imaju najvažniju ulogu. Vizualna pažnja potpuno je koncentrirana na predmet koji se osvjetljava, bez distrakcija poput bljeska, pa čak i same svjetiljke. Poznavatelji dizajna rasvjete će zasigurno poželjeti Nime u svojim projektima, istančan dizajn svjetla i njen suptilni efekt podiže rasvjetu u prostoru na novu razinu.