The Royal Institute of British Architects (RIBA) awards

10/05/2018

The Royal Institute of British Architects (RIBA) otkrila je pobjednike RIBA nagrade za međunarodnu izvrsnost 2018. godine i najavila RIBA International Emerging Architect 2018. 
 
Nagrade RIBA za međunarodnu izvrsnost dodijeljene su 20 izuzetnim novim zgradama u 16 zemalja, od velikih urbanističkih infrastruktura do privatnih kuća; kulturnih odredišta do građanskih prostora; obrazovnih objekata do mjesta bogoslužja. Gustavo Utrabo i Pedro Duschenes, osnivači brazilske arhitektonske tvrtke Aleph Zero, primatelji su nagrade RIBA International Emerging Architect 2018. Njihov projekt, Dječje selo u Formoso do Araguaia, Brazil, dizajnirano s Rosenbaumom, jedna je od najavljenih 20 pobjednika.
 
Dječje selo nudi smještaj za 540 djece s visokom školom u Canuanãškoj školi. Pokrenuta i financirana Zakladom Bradesco, jedna je od četrdeset škola koje pružaju obrazovanje za lokalnu djecu koja su u nepovoljnom položaju i prvi je od njihovih projekata koji koriste dizajn za poboljšanje kvalitete obrazovanja. Aleph Zero posluje u nizu raznih područja, od dizajna namještaja, izložbi, stambene i komercijalne arhitekture, do projekata u gradovima za klijente javnog i privatnog sektora. Izgrađen u montažnom i prerađenom drvu, Dječje selo snažno demonstrira zajednici važnost korištenja prirodnih resursa na racionalan i održiv način.
 
Govoreći o RIBA nagradama za međunarodnu izvrsnost 2018, predsjednik RIBA Ben Derbyshire rekao je:
 
Nagrade RIBA za međunarodnu izvrsnost 2018 dokazuju širinu i kvalitetu arhitekture koja se stvara diljem svijeta. Ovih 20 izvanrednih projekata odabrano je za arhitektonsku ambiciju, dizajn, inovativnost i izvrsnost izvršenja. Važno je pokazati značajan i dalekosežni doprinos arhitekture u našem svakodnevnom životu. Ove su osobine prikazane u inspirativnom projektu Dječje selo Aleph Zero, kojemu smo sa zadovoljstvom najavili RIBA International Emerging Architect 2018.
 
Govoreći o RIBA International Emerging Architects 2018, Julia Barfield, predsjedateljica RIBAAwards grupe, rekla je:
 
Uvijek je zadovoljstvo moći prepoznati i nagrađivati ​​nove talente. Bili smo impresionirani načinom na koji su arhitekti prihvatili pitanje kako arhitektura može poticati svoje korisnike, kao i okolnu zajednicu, u regiji bogatoj prirodnim resursima, ali siromašnim nedostatnostima, obrazovanjem i gospodarskim resursima. Aleph Zero su filozofski, reflektivni i zamišljeni arhitekti koji reinterpretiraju brazilski narodni jezik koristeći obilne prirodne resurse koji okružuju stranice na inovativan način koji inherentno promiče ekonomsku i ekološku održivost.
 
20 pobjedničkih projekata najavljeni su kao dugometražna lista za Međunarodnu nagradu RIBA 2018; skraćeni popis četiriju zgrada bit će objavljen u rujnu 2018., a pobjednik će biti objavljen u studenom 2018. godine. Međunarodna nagrada 2018 RIBA bit će nagrađena najznačajnijoj i inspirativnijoj zgradi ove godine. Pobjednički projekt predstavit će dizajn izvrsnosti, arhitektonsku ambiciju i pružiti smislen društveni utjecaj. Međunarodna nagrada RIBA otvorena je svakom kvalificiranom arhitektu na svijetu.
 
Više o RIBA nagradama posjetite https://www.architecture.com/