Wienerberger Brick Award 2020. - nagrada za kreativnost i inovaciju

Foto: Krøyers Plads, Danska © Rasmus Hjortshøj

02/04/2019

WIENERBERGER BRICK AWARD 2020. - NAGRADA ZA KREATIVNOST I INOVACIJU U ARHITEKTURI
 
Arhitekti koji pomoću opeke stvaraju originalna arhitektonska rješenja imaju priliku sudjelovati na dodjeli nagrada Brick Award. Riječ je o nagradi koju Wienerberger organizira već deveti put za stvaralački iskorak u arhitekturi korištenja opeke. Arhitektima iz cijeloga svijeta koji prihvate izazov nudi se mogućnost da osvoje, ne samo prestižnu nagradu, već i novčani iznos. Inovacija, individualnost, kreativni koncept te funkcionalna izvedivost temeljna su načela prema kojima se određuju kriteriji dobitnika nagrade. Cilj ovakve manifestacije je inspiracija i motivacija arhitekata da istraže nove mogućnosti u pristupu gradnji glinenim materijalima. 
 
Kandidati koji se prijave mogu se natjecati u pet kategorija u kojima se dodjeljuju nagrade: 
 
Feeling at home
Living together
Working together 
Sharing public spaces i 
Building outside the box
 
Kategorije se odnose na zanimljive izvedbe arhitekture obiteljske kuće, višestambene zgrade, poslovnog prostora i funkcionalnog javnog objekta, a posljednja se kategorija oslanja na sposobnost razmišljanja izvan okvira u tehnologiji gradnje opekom. Osim što se u značajnom dijelu mora sastojati glinenog građevinskog materijala, projekt mora biti dovršen 2016. ili kasnije. Uz nagradu, odabranim će kandidatima biti dodijeljeni novčani iznosi od 7.000 eura za dobitnika glavne nagrade te 5.000 eura za svakog od preostala četiri pobjednika iz ostalih kategorija.
 
KAKO SE PRIJAVITI:
 
Arhitekti, međunarodni kritičari arhitekture i novinari mogu prijaviti svoje projekte od do 9. travnja 2019. Nakon podnošenja prijava, stručni žiri koji se sastoji od novinara i kritičara iz područja arhitekture odabrat će 50 projekata među kojima će međunarodni žiri arhitekata odabrati pet pobjednika iz pojedinih kategorija, kao i dobitnika Glavne nagrade.
Više informacija o projektu, kao i detalji o načinima prijave nalaze se na internetskoj stranici: https://wienerberger.hr/brick-award.