Zagrebački arhitekti ponovno laureati Nagrade 'Ranko Radović'

 

20/12/2018

Dr. sc. Zlatku Karaču i dr. sc. Alenu Žuniću za monografiju ISLAMSKA ARHITEKTURA I UMJETNOST U HRVATSKOJ – OSMANSKA I SUVREMENA BAŠTINA, dodijeljena međunarodna Nagrada 'Ranko Radović' za 2018. godinu. 

Autorima nedavno objavljene znanstvene monografije ISLAMSKA ARHITEKTURA I UMJETNOST U HRVATSKOJ – OSMANSKA I SUVREMENA BAŠTINA, Zlatku Karaču i Alenu Žuniću, na međunarodnom je natječaju 'Ranko Radović' dodijeljena nagrada za najbolje djelo u kategoriji kritičko-teorijskih tekstova o arhitekturi, urbanizmu i gradu za 2018. godinu. Knjiga je nastala u okviru znanstvenog projekta HERU, izdana je u sunakladništvu Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i UPI-2M Plus, a oblikovao ju je dizajner Nedjeljko Špoljar.

Uz arhitekte iz republika bivše Jugoslavije, natječaj je otvoren i za realizacije, multimedijske projekte te publikacije o arhitekturi iz brojnih zemalja u kojima je Ranko Radović djelovao kao sveučilišni profesor – poput Japana, Finske, Francuske i dr. Nagradu su 2006. utemeljili ULUPUDS, Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu, Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije, Urbanistički zavod Beograda, Inženjerska komora i dr., a proglašenje laureata i dodjela nagrade, uz izložbu svih radova, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RS održano je u Beogradu 21. prosinca. Predsjednik Odbora Nagrade ove je godine bio ugledni beogradski arhitekt akademik Branislav Mitrović.

Treba se podsjetiti da su Zlatko Karač i Alen Žunić istu nagradu osvojili i 2016. u autorskom timu monografije KINCL, kada su u kategoriji kritičko-teorijskih djela prvi put bili nagrađeni autori iz Hrvatske.
 
Opširnije na linku