27/04/2020

Zagreb je u zadnjih 40-ak godina grad s vrlo živom glazbenom scenom koja nije zamrla čak ni 1990-ih u vrijeme rata. Možemo govoriti o specifičnom, osebujnom zvuku Zagreba kojeg su tvorili Azra, Boško Petrović, Cul-de-sac, Dee Dee Mellow, Haustor, Sexa, Vještice i brojni drugi​. ​Zagrebom već neko vrijeme odjekuje jedan novi kreativni val a energija i ljubav prema glazbi samo raste. 
 
Potres koji je pogodio Zagreb 22. ožujka 2020. godine, najviše je oštetio Donji grad i nanio nemjerljivu štetu kulturi u Zagrebu koja je radi pandemije bolesti COVID-19 već bila na izdisaju. Donji grad je zagrebački ​downtown, u kojem se događa najviše kulture pa i najviše svirki uživo. Oštećene su brojne kuće, mnogi ljudi morali su napustiti domove. Oštećene su i najvažnije zagrebačke kulturne institucije i upitno je kada će vratiti svoj puni sjaj. 
 
Ovom kompilacijom želimo pridonijeti obnovi nezavisne scene u Zagrebu, i to primarno novčanom podrškom umjetnicima koji su radi potresa izgubili svoje domove i izvor prihoda, što je dodatno pojačano u uvjetima pandemije kada je zabavna industrija ionako na koljenima. 
 
Zajedništvo i kreativnost hrvatske alternativne scene koja gravitira oko Zagreba u središtu su ove kompilacije i utkane u emociju iza svake pjesme na albumu. Nijedan čovjek nije otok, i sada je važnije nego ikad doprinijeti novom i boljem sutra za sve nas.  
 
Sav prihod od prodaje ove kompilacije putem Bandcampa, Rika Muzika će donirati jednoj od zagrebačkih udruga koje pomažu oštećenima u potresu. Slušanjem albuma na  digitalnim platformama, shareanjem kompilacije i interakcijom s našim sadržajem i izvođačima, pomažete nam prenijeti poruku zajedništva i pokazati da bez obzira na sve,    stojimo jedni uz druge i ne odustajemo. 
 
Hvala svim izvođačima i izdavačima koji su pridonijeli stvaranju ove kompilacije i odrekli se vlastitih prihoda od prodaje. 
 
Za vise informacija, molimo kontaktirati Saru Al Hamad putem maila Sara@rikamuzika.com
 
Compilation name: ZGB 2020 
Artist: Various
Catalogue number: BLKN2
Format: Digital only
Cover photo: Anto Magzan, After the Zagreb earthquake
Tracklisting:
Mangroove - Nešto veće od nas (04:23)
Sfumato - Fatamaran (06:58)
Jinx - Jesmo li dobro (05:16)
Mary May - From Home (03:02)
Sara Renar - Trag (03:06)
Antenat - Danas ima sutra (05:35)
Doringo - Mrežničko kolo (04:12)
Mimika Orchestra - Forgiveness Day (10:11)
Andreja, Rundek i Ekipa Ftičeki - Dolinom se šetala (03:22)
JeboTon Ansambl - Memoari ‘09 (03:03)
Mašinko - Cmrok 2 (02:57)
Peglica i Komandos - Kiosk Bronko (04:51)
Kozmodrum - Wormhole (06:00)
Porto Morto - Kuća (04:39)
Tús Nua - Palindrome (05:35)
Rundek Cargo Trio - Ima ih (05:04)
Chui - Eternautova tema (12:25)
ST!llness - Energija (08:02)
Truth ≠ Tribe - LA 1992 (06:55)