Nagrada Mies van der Rohe 2015 ide Filharmoniji u Szczecinu

 

11/05/2015

Filharmonijska dvorana u Szczecinu, autora  Barozzi/Veiga u suradnji sa Studiom A4 dobitnik je Mies van der Rohe nagrade u 2015.

Nagrada Emerging Architect Prize dodjeljena je katalonskim arhitektima ARQUITECTURA-G za projekt kuće Luz u španjolskom gradu Cillerosu.

Pobjednički projekt zgrade Filharmonije Szczecin u Szczecinu u Poljskoj, autora Baroozzi / Veiga (u suradnji sa Studiom A4) pobjedničko je rješenje međunarodnog natječaja za novi kompleks na lokaciji starog.  Očekivanja javnosti kreirala su program koji je ne samo prepun integriranih funkcija (velika dvorana za simfonijsku i manja za komornu glazbu, veliki foaje s izložbenim prostorima), već i novih simboličnih značenja. Niz jednostrešnih krovova koji krune pravokutni kompleks nove zgrade ostvaruje dijalog sa siluetom obližnjeg dvorca.

Glavna dvorana obložena je trokutastim drvenim akustičnim panelima pozlaćenim zlatnim listićima. Velika dvorana s kafeterijom i dva velika otvorena stubišta preuzimaju ulogu novog natkrivenog trga za hladnijeg vremena, dok se multifunkcionalne prostorije omataju oko koncertnih dvorana pružajući nove mogućnosti kulturnih i društvenih događaja.

Kod pobjedničkog projekta postignuta je uvjerljiva formalna i prostorna strategija za rgad koji teži boljoj budućnosti u vrijeme ekonomskih i socijalnih promjena, pružajući dostojanostvogradskog života i istovremeno pojačavajući  suvremenim spomenikom specifičan povijesni identitet grada.

Mies van der Rohe nagrada osmišljena je 1987. godine. Dodjeluju je Europska Komisija i Fondacija Mies van der Rohe. Svake dvije godine nagrađuju se dva projekta - jedan nagradom European Union Prize for Contemporary Architecture, a drugi priznanjem Emerging Architect Special Mention.

Više o nagradi pronađite ovdje.