17/02/2014

Na Danima Orisa 12, održanima 20. i 21.10.2012. u Zagrebu, u dvorani Vatroslava Lisinskog, predavanje je održala Odile Decq, arhitektica koja je pet godina bila voditelj 'École Spéciale d’Architecture' u Parizu. Njen arhitektonski studio (nekada zvan ODBC Architectes, danas Studio Odile Decq) dobitnik je nagrade venecijanskog bijenala arhitekture 'Zlatni lav'. Odile Decq najavila je otvaranje nove škole za arhitekturu u Lyonu u jesen 2014. - 'Confluence: Institute for innovation and creative strategies in architecture', s kojom želi 'promijeniti ne samo filozofiju, nego i metodologiju podučavanja i istraživanja' te 'vratiti arhitekturu kao disciplinu njenim humanističkim  ambicijama'.

Odile u svom projektiranju promišlja arhitekturu muzeja,  poslovnih zgrada, restorana, obiteljskih kuća (...), ali i site specific instalacija, jedrilica pa čak i košare za psa. Zašto je Odile u stvaranju arhitekture važna metafora linije horizonta, saznajte u video predavanju s Dana Orisa 12 koje vam donosimo u cijelosti.

www.odiledecq.com

---

BIOGRAFIJA:
Odile Decq osnovala je vlastiti ured nakon što je diplomirala na La Villette 1978. godine. Studirala je i na Sciences Politiques u Parizu gdje je završila poslijediplomski studij iz urbanizma 1979. Postala je poznata na međunarodnoj sceni već 1990. sa svojim prvim velikim angažmanom ‘Banque Populaire de l’Quest’ u Rennesu. Mnogobrojne nagrade i publikacije koje su izdvajale ovu zgradu isticale su pojavu nove nade, rođene direktno iz pankerske pobune, koja je potpuno preokrenula stare konvencije. Propitkujući angažman, upotrebu, bit, tijelo, tehniku, ukus, arhitektura ureda Odile Decq Benoît Cornette nudi paradoksalni pogled, i nježan i strog, na današnji svijet. Ured je nagrađen nagradom ‘Zlatni lav’ u Veneciji 1996. godine. Sama od 1998. godine, Odile Decq vjerna je svojoj poziciji borbe dok u svoje istraživanje unosi raznolikosti i radikalizira ga.